ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.568 bezoekers 209 leden Log in

grasparkiet: huisvesting


Grasparkieten: Huisvesting

De Kooi

Bij de aanschaf van de kooi moet op verschillende punten gelet worden. De kooi moet om te beginnen ruim zijn met bij voorkeur horizontale spijlen. Wat ruimte betreft is vooral hoogte belangrijk, en er moet genoeg ruimte zijn om speeltjes te kunnen ophangen.

Plaats van de kooi

De kooi mag absoluut niet op een tochtige plek staan, ook in de volle zon is niet aan te raden, ze hebben echter wel behoefte aan licht dus zet de kooi wel op een zonnige plaats. Plaats de kooi minimaal 1 meter van de grond, een parkiet overziet graag zijn omgeving.

Zitstokken

Ook zitstokken in de kooi zijn erg belangrijk. Het is belangrijk dat deze altijd schoon worden gehouden. Om wat varriatie in de kooi te brengen is het verstandig houten stokken te nemen in verschillende dikten. Als er maar 1 dikte is kunnen de pootjes van de parkiet verkrampen.

Bodembedekking

Parkieten zitten regelmatig op de bodem van de kooi, het is dan ook belangrijk dat deze goed schoon gehouden wordt. Op de bodem kan je bijvoorbeeld schelpenzand of houtsnippers doen. Het nadeel van schelpenzand is dat het als de parkiet fladdert het door de hele kamer kan vliegen. Onder dit bodemmateriaal is het verstandig een krant te leggen, dan is het makkelijker schoon te maken.

Speeltjes

Parkieten zijn erg speels. Het is dan ook van belang dat er voldoende speeltjes in de kooi aanwezig zijn. Voorbeelden zijn schommeltjes, belletjes, trapjes, spiegeltjes, enz. Als u meerdere parkieten heeft is het verstandig ook meer dezelfde speeltjes te nemen omdat het anders ruzie kan worden. Hang als u meerdere parkieten heeft ook geen spiegtje in de kooi, dit kan leiden tot agressief gedrag.

1 of 2 parkieten

Omdat een parkiet meestal een maatje kiest zal hij als je meerdere parkieten in een kooi hebt er daar naar alle waarschijnlijkheid een uit kiezen. Als je maar 1 parkiet hebt zal deze jouw als maatje uitkiezen en is het dus makkelijker om hem tam te krijgen. Hang als u regelmatig weg bent een spiegeltje in de kooi op, een parkiet kan verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld dus is hij dan nooit alleen.

Omhoog