ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.233 bezoekers 209 leden Log in

konijnen (medisch): voedsel en diaree


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

DARMSTELSEL VAN HET KONIJN EN DE VOEDING en het gevaar van diarree.

Zoals bekend hebben konijnen een zeer gevoelig darmstelsel. Als daar wat mis mee is, worden ze onmiddellijk ziek. Konijnen bouwen hun darmflora op door het soort voedsel wat ze krijgen.

In de darmen bevinden zich nuttige bacteriën, die nodig zijn om het voedsel af te breken.  Als je een konijn nieuw voedsel geeft, moeten daar dus bacteriën voor gevormd worden. Geef je teveel nieuw voedsel ineens, dan zijn daar nog niet voldoende bacteriën voor gevormd en raakt je konijn aan de diarree. 

Daarom moet nieuw voer (vooral groenvoer) heel langzaam opgebouwd worden. Dit doe je door je konijn de eerste dag een heel klein beetje nieuw voedsel te geven (ter grootte van een postzegel). De benodigde bacteriën vormen zich na een dag. Als je konijn niet aan de diarree gaat van het nieuwe voedsel, is dat een teken dat de nuttige bacteriën zich gevormd hebben. Dan kun je een beetje meer van het nieuwe voedsel geven. En zo elke dag wat meer. Heeft je konijn de volgende dag zachte keutels, dan stoppen met de nieuwe groente, en wachten tot de keutels weer mooi hard worden. Dan kun je een andere soort groente proberen. Altijd de keutels van de volgende dag afwachten voordat je verder gaat met nieuwe soorten groenvoer. 

Eigenlijk kunnen konijnen alles eten, maar hoe het voedsel toegediend wordt is belangrijk. Een konijn direct veel groente geven is het slechtste wat je kunt doen. Soms heb je geluk en gaat het goed, maar meestal gaat het konijn vreselijk aan de diarree, vooral als het een jong konijntje betreft. Het  beste is ook zo gevarieerd mogelijk groente te geven, dus niet één soort groente, maar van alles een beetje.

Op dezelfde manier moet aan fruit gewend worden. 

 

Fruit: de eerste dag een klein stukje appel, de volgende dag een groter stuk, enz. Banaan vinden veel konijnen lekker, 1e dag een kwart plakje banaan (met schil en al, goede vezels), de tweede dag een half plakje, enz. (NB het lijkt me wel teveel om bijv. een hele banaan op te voeren! Konijnen moeten natuurlijk helemaal nooit teveel eten, in verband met vetzucht.) Mevrouw van der Hage (konijnendokter van Nederland) vertelde me dat één van haar konijnen zelfs sinaasappel lekker vindt. Ze begon met een half partje te geven, nu eet het konijn een halve sinaasappel uit de schil. Fruit moet altijd matig gegeven worden, in verband met het suikergehalte. 

De hoeveelheid droogvoer zou 25 gram per kg. lichaamsgewicht per dag moeten bedragen. (Dit geldt niet voor jonge konijnen tot 7 maanden oud, die mogen droogvoer naar behoefte.)

Als er met een nieuwe zak droogvoer of biks begonnen wordt, kan het konijn daar al verkeerd op reageren, omdat de samenstelling altijd ietsje anders is. Daar moeten dus nieuwe nuttige bacteriën voor gevormd worden. Dus beter is beetje nieuwe biks of droogvoer te mengen met het laatste oude, zodat de benodigde bacteriën zich in het darmstelsel kunnen vormen.

Zoals je het voedsel opbouwt, zo moet het ook weer afgebouwd worden. Abrupt stoppen met iets is heel slecht. Gevolg is altijd diarree. Als je konijn diarree heeft, kun je je afvragen of je iets met het voedsel veranderd hebt. Als je konijn heel erg gevarieerd eet, dan is het niet erg als eens een groentesoort weggelaten wordt.

Wat betreft sla, algemeen werd altijd aangenomen dat konijnen geen sla mogen. Mevrouw Van der Hage verzekerde mij dat dat wel kan, als je de manier van toedienen in acht neemt.

 

(bron: www.konijnen.nl)

Omhoog