ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.097 bezoekers 209 leden Log in

konijnen: opvoeding en verzorging


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

 Een konijn: waar ben je aan toe?

Een konijn is een huisdier die over het algemeen minder verzorging nodig heeft dan een hond, dat betekend niet dat je het in een hok zet, eten geeft en er verder niet naar om hoeft te kijken. Ook een konijn moet je opvoeden en verzorgen. En voor de opvoeding geld: Een goed begin is het halve werk!

Het hele verhaal begint meestal in de dierenwinkel, hier wordt een moeilijke maar zeer belangrijke keuze gemaakt. Je moet bij de aanschaf vooral letten op de volgende punten:

-Is het konijn levendig? Zo nee, neem het konijn niet!

-Heeft het konijn geen wondjes of kale plekken? Zo ja, neem het konijn niet!

-Zijn de ogen, oren en het poepgaatje goed schoon? Zo nee, neem het konijn niet!

-Kan je het konijn vast pakken en aaien zonder enige moeite of tegen stribbelen?

-Is het konijn wel nieuwsgierig?

De keuze van ras maakt in princiepe weinig uit, als je een lief en aanhankelijk konijn uitzoekt zal deze dat met een goede opvoeding ook blijven. De keuze van geslacht is belangrijker, wil je een mannetje, die over het algemeen iets langer leven maar minder lief zijn, of wil je een vrouwtje die over het algemeen iets minder oud worden (zie konijnen: baarmoederkanker) maar meestal wel wat liever zijn. Koop altijd een jong konijn (een lamprei)

Dan kom je met je konijn thuis, het konijn moet dan eerst de rust krijgen om aan zijn of haar hok te wennen. Je konijn voelt zich op zijn gemak als het zich gaat wassen of gaat eten. Als het konijn een paar uur goed heeft kunnen wennen kan je het aan gaan halen, laat het konijn nog wel even in het hok zodat het niet weer meteen aan een nieuwe omgeving moet gaan wennen.

Het voer is op dit moment erg belangrijk, vraag bij de dierenwinkel welk voer het konijntje kreeg, koop dit voer dan ook. Als jij het konijn ander voer wilt gaan geven, meng het dan door het oude voer, doe je dit niet dan kan dat dodelijke gevolgen hebben. (Meer informatie over voer zie konijnen: voer) In de rubriek over het voer vind je ook informatie over het voer dat een (volwassen) konijn nodig heeft.

Nu is het belangrijk om aan een goede opvoeding van het konijntje te beginnen. Leer het konijn wat het wel en niet mag, afstraffen doe je door het in het nekvel vast te pakken. Een konijn is van nature zindelijk, hoewel dit even moet ontwikkelen zal dit na enkele maanden ook zo zijn. Haal het konijn zeker in het begin heel veel aan, je legt nu een basis voor het verdere leven. Laat het konijn als het kan alles doen en eten wat het in de toekomst ook zal moeten doen, op het gras lopen, groenvoer eten, enz.

Natuurlijk kan je een konijn ook los in huis laten lopen, verberg overigens altijd de snoeren. In het begin zal je merken of het konijn zich ook gedraagt als het binnen is, sloopt het de meubels starf het dan goed af. Als je het konijn langer dan een uur aan een stuk los wilt laten lopen denk dan eens aan een konijnen toilet, doe hier zaagsel en wat hooi of iets anders lekkers in. Leer het konijn in deze bak haar behoefte te doen, dit kan je doen door het lekkers. Blijft het konijn binnen de meubels slopen, dan zal je misschien moeten overwegen om het konijn voortaan alleen in een ren te laten lopen.

Een konijn dat uren of dagen lang in een hokje zit gaat zich vervelen, soms gaan ze dan het hok slopen, of zijn juist overdreven enthousiast als je langs loopt. Verveling voorkom je door speelgoed te gebruiken (zie konijnen: speelgoed)

De nagels van een konijn slijten gewoonlijk af door het graven, maar bij huiskonijnen gebeurt dit niet. Je kan vragen aan de dierenarts of hij het wilt doen, maar je kan het zelf ook met een nagel-tangetje dat je in de dierenwinkel kunt kopen. Let op dat je niet in het roze knipt, bij bruine nagels moet je alleen het doorzichtige weg knippen.

Naast al deze mannieren van verzorging is natuurlijk ook de medische kant belangrijk. Het is altijd verstandig om een konijn te laten in-enten tegen VHS en Myxemathose. Laat je konijn alleen in-enten als het gezond is en de afgelopen maand geen operatie gehad heeft.
Daarnaast onderzoekt de dierenarts bij de in-enting ook meteen je konijn zodat eventuele ziektes ontdekt kunnen worden.

Als je dit alles doet kan je vele jaren plezier hebben van je handtamme huis konijn!

 

Bron foto`s: www.konijnen.nl

 

»»»© copyright Alles over dieren«««

Omhoog