ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.342.118 bezoekers 209 leden Log in

moeflon



Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

Moeflon

De moeflon, die ook wel Europees wild schaap wordt genoemd, komt maar op weinig plaatsen voor. In de vrije natuur vindt men deze holhoornige alleen nog maar op Corsica en Sardinië. Daar leeft hij in de rotsachtige gebergten. Niet raszuivere dieren komen in grote delen van Midden-Europa voor. In Nederland zijn ze op de Hoge Veluwe in de jaren `20 uitgezet. Zeer kleine groepen komen ook voor in het Deelerwoud, het Vierhouterbos en op het Wekeromse Zand. Ze komen hier uitsluitend voor op de heide.

De mannetjes hebben opvallende horens die altijd blijven groeien. Ze hebben een lange, spiraalachtige vorm, de uiteinden zijn naar binnen gebogen. De vrouwtjes hebben slechts kleine korte horens.

De kleur van de vacht van de vrouwtjes en de jongen is bruin tot grijs. De mannetjes hebben in de winter grote lichgekleurde vlekken op de rug die 's zomers weer verdwijnen. 's Zomers is de dichte vacht zeer fijn, 's winters groeit er hard, donker haar overheen.

Moeflons verlaten hun gebied nauwelijks, zelfs niet wanneer ze bijna geen voedsel meer kunnen vinden. Ze eten vooral vroeg in de ochtend en 's avonds. Dan gaan ze op zoek naar grassen, bloesems en jonge loten. Ze eten zelfs giftige planten zonder dat ze daar schadelijke gevolgen aan ondervinden.

De paartijd loopt van half oktober tot eind december. Net als bij herten wordt deze tijd de bronsttijd genoemd. Om te paren drijven de mannetjes een ooi uit de kudde. In deze tijd ontstaan er vaak harde gevechten tussen mannetjes, het stoten van de horens is soms tot een kilometer ver te horen. Buiten de paartijd vormen de ooien met de lammeren apparte groepen.

Meestal krijgt een ooi slechts een jong, maar ook tweelingen komen voor. Het lam heeft bij de geboorte een grijsbruine vacht en kan al na enkele minuten staan en zijn moeder volgen. Hij wordt 4 tot 5 maanden gezoogd.

Na een draagtijd van 5 maanden wordt er een jong geboren. Het lam blijft de eerste tijd in de kude van de moeder totdat het zelf geslachtsrijp is. Dan paart het dier met een dier uit een andere kudde.

 

Omhoog