ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.341.322 bezoekers 209 leden Log in

wilde zwijnen


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

 

Wilde zwijnen

 

Wilde zwijnen geven de voorkeur aan loof- of gemengde bossen. In bergachtige streken zijn ze tot de boomgrens te vinden. Op de Veluwe en in de Ardennen komen ze zeer veel voor.

Ze worden 1,2 tot 1,7 meter lang en hebben een grote kop die bijna een derde van de totale lengte in beslag neemt. Volwassen mannetjes (beren) hebben een schofthoogte van ongeveer 1 meter. Hun gewicht kan ruim 150 kilo bedragen. De vrouwtjes (zeugen) zijn aanzienlijk kleiner en wegen zo`n 100 kilo. Wilde zwijnen hebben een borstelige zwart-bruine vacht. De jongen (biggetjes) hebben een vacht met licht- en donker-bruine strepen.

Wilde zwijnen zijn sociale dieren die in familiegroepen leven, zogenaamde rotten. Deze bestaan uit Zeugen en jong dieren, alleen de volwassen mannetjes leven buiten de paartijd alleen. In de zomer zijn ze vooral tijdens de schemering actief, `s winters juist overdag, dan slapen ze tijdens de ijskoude nachten dicht tegen elkaar.

Het wilde zwijn is een echte alleseter (omnivoor), op het menu staan wortels, knollen, eikels, beukennootjes, vruchten, kruiden, insecten, larven wormen, slakken, eieren, muizen en zelfs aas.

De paartijd loopt van november tot januari. Na een draagtijd van 4 tot 5 maanden brengt de zeug zo`n 4 tot 8 jongen ter wereld. Soms kan dit aantal oplopen tot 12. Voor de geboorte maakt de zeug een ondiepe kuil in de grond die ze bekleed met mos en takjes. Hierin worden de biggen geboren. Deze hebben al meteen open ogen en lopen enkele uren na de geboorte al achter hun moeder aan. De eerste weken verblijven ze echter nog in de kuil (het leger). De jongen worden ongeveer 3 maanden gezoogd, ze blijven minimaal een jaar bij de groep waar de moeder tot behoort.

(Foto: www.veluwefotografie.nl)

Omhoog