ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.344.908 bezoekers 209 leden Log in

herten: damhert


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

Het damhert

 

Damherten komen in heel West- en Midden-Europa voor. Ze geven de voorkeur aan loof- en gemengde bossen. Ook in duingebieden zijn ze vaak te vinden. Ze zijn tijdens de schemering actief en leven bijna het hele jaar in groepen die uit vrouwtjes met jongen of alleen uit mannetjes bestaan. Tijdens de bronsttijd proberen de mannetjes een zo groot mogelijke groep vrouwtjes om zich heen te verzamelen die ze verdedigen tegen andere mannetjes dmv. felle gevechten met het gewei.

Het damhert heeft een lichaams lengte van 1,3 m. tot 1,5 m. met een schofthoogte van 80 tot 90 cm. De mannetjes zijn groter en zwaarder dan de vrouwtjes. De vacht is `s zomers diep roodbruin met opvallende witte vlekken. `s Winters is deze grijsbruin met onopvallende vlekken. Aan de achterkant heeft hij een grote witte vlek (spiegel) met een zwarte rand er omheen. De staart die aan de bovenkant zwart en aan de onderkant wit is heeft een lengte van zo`n 30 cm. De mannetjes hebben een groot gewei dat aan de bovenkant erg breed is met kleine punten. De verbreding ontstaat echter pas als hij 4 jaar oud is. De vrouwtjes hebben geen gewei.

De paartijd van het damhert loopt van oktober tot november, de kalfjes worden in mei of juni geboren. Een hinde krijgt meestal maar 1 jong, maar ook tweelingen komen voor. De kalfjes hebben een witgevlekte vacht en kunnen na de geboorte al meteen lopen. Ze verschuilen zich echter nog enkele weken in dicht struikgewas. De moeder gaat dan alleen naar haar jong toe om het te zogen. Hierna loopt het jong met de roedel mee. Ze worden 6 tot 9 maanden gezoogd en blijven ruim een jaar bij hun moeder.

Omhoog