ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.352.507 bezoekers 209 leden Log in

capybara


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

Capybara

 

De familie van de reuzenknaagdieren bestaat slechts uit één soort: het waterzwijn (capibara). Dit is het grootste knaagdier ter wereld. Hij heeft een lichaamslengte van ongeveer 1 meter en weegt zo`n 50 kilo en ziet er zeer plomp uit. Met zijn gestalte en zijn borstelige lichaamsbeharing doet hij ons aan varkens denken.

Men treft de capybara in bossen aan die in de nabijheid van water liggen en in de moerassen van Zuid-Amerika. Hij brengt het grootste deel van de dag in het water door. Hij kan goed zwemmen en duiken. Tussen zijn tenen heeft hij kleine zwemvliezen. Hij voedt zich met land- en waterplanten. Hierdoor slijten de kiezen nogal, maar omdat ze het hele leven blijven doorgroeien, vormt dit geen probleem.

Waterzwijnen zijn vooral actief in de vroege ochtend en in de avonduren. In gebieden waar ze veel worden gestoord, gaan ze alleen nog maar 's nachts op zoek naar voedsel.

Vrouwtjes en mannetjes zijn ongeveer even groot en ze zien er ook ongeveer hetzelfde uit. Het mannetje heeft een grotere geurklier op de neus dan het vrouwtje. Capybara`s verblijven het liefst in het gezelschap van anderen. Ze hebben weinig terretoriaal gedrag

Na de paring in het voorjaar brengt het vrouwtje, na een draagtijd van 16 tot18 weken, twee goed ontwikkelde jongen ter wereld.

(Foto: www.ushuaia.com)

Omhoog