ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.529 bezoekers 209 leden Log in

sneeuwpanter


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

Het sneeuwluipaard

Het sneeuwluipaard, ook wel sneeuwpanter genaamd, behoord tot de familie van de katten, ze komen voor in Midden-Azië tot in Siberië. Daar leeft hij op hoogten van 3.000 tot 5.000 meter.

Met zijn totale lengte van 2,40 meter (inclusief een staart van 90 cm) is hij maar iets kleiner dan het luipaard. De vacht heeft een witachtig-grijze kleur, op de rug is hij donkerder dan aan de onderkant. Met zijn dichte, zachte vacht is hij aangepast aan een leven op de rotsen in de kou en in de sneeuw.

Men vindt de sneeuwpanter 's zomers op bergweiden die worden omgeven door gletsjers en sneeuw. 's Winters trekt hij samen met zijn prooidieren naar de lagergelegen bossen.

Sneeuwpanters leven meestal alleen in een groot territorium. Daar jagen ze op steenbokken, wilde schapen en zwijnen, maar ook vogels die op de grond leven, zoals fazanten en hoenders staan op het menu. Als ze in de winter volledig uitgehongerd zijn, kan het gebeuren dat ze zelfs een rund aanvallen. Ze jagen vooral 's ochtends vroeg en in de schemering.

De sneeuwpantervrouwtjes brengen na een draagtijd van ongeveer 100 dagen 2 à 3 jongen ter wereld, soms worden er zelfs vijf jongen geboren. Deze kunnen al na twee maanden mee op jacht gaan.

Omdat de sneeuwpanter zich bij zijn rooftochten in de nabijheid van mensen waagt en vanwege zijn waardevolle pels voortdurend op word gejaagd is het een bedreigde diersoort.

Omhoog