ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.529 bezoekers 209 leden Log in

katten: Britse halflanghaar


BRITSE HALFLANGHAAR

Land van herkomst: Engeland


  Korte geschiedenis van het ras

De wortels van de Britse Halflanghaar moeten we in het Groot-Brittannie van rond 1900 zoeken. In die tijd begonnen welgestelde Engelsen met het showen en tentoonstellen van exotische raskatten die bijna zonder uitzondering uit Aziatische landen afkomstig waren. Veel kattenliefhebbers uit die tijd hadden niet alleen exotische katten maar ook heel gewone huiskatten. Deze katten werden door de society heel gewoontjes gevonden. Het type van deze huiskatten liep nogal uiteen omdat er nooit op een weloverwogen manier mee gefokt was. Bij een aantal liefhebbers ontstond de wens om ook de boerenkatten van Engelse bodem te gaan betrekken in de raskattenfokkerij, zodat deze op de shows als tegenhanger konden dienen voor de veelal fijngebouwde oosterse kortharige rassen. Ze selecteerden hun huiskatten op een compacte en gedrongen bouw en kruisten deze met Perzische katten om tot het gewenste type te komen. In het begin werd het ras, inmiddels Britse Halflanghaar genoemd, alleen in de vachtkleur blauw gefokt, aangezien deze kleur destijds als bijzonder chic werd beschouwd.

Het waren overigens niet alleen de Engelsen die zich met het fokken en tentoonstellen van katten bezighielden.

De Britse Halflanghaar heeft zich in korte tijd tot een populaire raskat ontwikkeld. Tot op de dag van vandaag worden er bij tijd en wijle nog steeds Perzische Langhaarkatten gebruikt om te voor komen dat de Britse Halflanghaar aan type verliest. Kende men vroeger vrijwel alleen de blauwe en anderszins effen gekleurde katten of tabbykatten, tegenwoordig wordt de Britse Halflanghaar in vele verschillende kleuren gefokt en in deze ontwikkeling lijkt, gezien de recente introductie van de Britse Halflanghaar colourpoint, chocolate en lilac, chincilla, shaded silver en golden nog steeds niet tot stilstand te zijn gekomen.

  Rasbeschrijving

Algemeen: De uiterlijke kenmerken van de Brits (half)langhaar zijn: behalve de vacht identiek aan die van de Brits Korthaar.
Het karakter daarentegen is wel wat zachtaardiger dan dat van de ?gewone? Brit.

Kop: de kop oogt zeer massief. De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel en staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek. De brede neus is kort en recht, en de neusaanzet mag niet te geprononceerd zijn, maar moet in een lichte welving in het ronde schedelvoorhoofd overgaan. De kin is stevig en goed ontwikkeld. Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen en vertonen de zogenaamde katerwagen.

Ogen: groot en rond, ze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de vachtkleur.

Oren: klein, kort en breed aan de basis, staan ver uit elkaar.

Lichaam: Niet alleen door de kwaliteit van de vacht onderscheidt de Britse (half)langhaar zich van de gewone kortharige huiskatten, maar voornamelijk ook door lichaamsbouw, die enige overeenkomsten vertoont met de bouw van de Perzische kat. Ze behoren een brede borstkas en een korte gespierde rug te hebben, de bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn. De poten zijn kort en recht, met ronde, stevige voetjes.

Staart: de dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte en heeft een afgeronde punt.

Vacht: de dicht ingeplante, voelt stevig aan, is veerkrachtig en ligt door de dikte en dichtheid van de vacht niet glad aan, maar staat een beetje van het lichaam af. Sommige Britse (half)langhaarkatten hebben een te losse, lange of zachte vacht, deze zijn niet geschikt voor tentoonstellingen.

Kleur: de vacht van de Britse (half)langhaar kan erg veel verschillende kleuren en kleurpatronen hebben. De bekendste en geliefdste kleur is echter effen blauw. De effen gekleurde komt o.a. voor in wit, zwart, blauw, rood, creme, chocolate en lilac. Ze behoren koper tot oranjekleurige ogen te hebben met uitzondering van de effen witte die ook twee blauwe ogen kan hebben of odd-eyed mag zijn. Er mag in de vacht van effen gekleurde katten geen witte haren of aftekeningen voorkomen, elke haar behoort van de haarpunt tot de wortel zo veel mogelijk dezelfde kleur te hebben.  Parti-colours zijn gekleurde katten met witte delen in de vacht, ze zijn er in verschillende varieteiten met alle hun eigen benaming afhankelijk van de hoeveelheid wit in de vacht en de soort aftekening. De bekendste zijn de bicolour en de tricolour. Voor beide varieteiten geldt dat het wit niet meer dan een derde van het lichaamsoppervlak mag beslaan, maar ook niet veel minder. De Bicolour heeft altijd een effen gekleurde vacht  en het wit beslaat niet meer dan eenderde van het lichaam. De aftekeningen het liefst zo symmetrisch mogelijk, en bij voorkeur een omgekeerde V op het voorhofd. Voor tricolours gelden dezelfde regels maar deze hebben in plaats van een basiskleur twee basiskleuren waarvan een altijd rood of creme, die flinke regelmatig gevormde vlekken vormen die niet in elkaar overlopen.

Katten die verschillende kleuren vlekjes in de vacht hebben maar geen witte aftekeningen, worden schildpadkatten of torties genoemd, deze katten zijn bijna altijd van het vrouwelijke geslacht. De vlekjes bij deze katten moeten erg klein zijn en zo veel mogelijk in elkaar overvloeien, wat een heel apart, gemeleerd effect geeft. De hoofdkleur kan onder meer zwart, blauw, chocolate en lilac zijn en de andere kleur is altijd rood of creme. De kleur van de ogen is koperkleurig tot oranje.

Er zijn vier verschillende tabbypatronen, te weten het getickte, gestreepte, gevlekte en gemarmerde patroon. Tabby's komen onder andere voor in zwart, rood en blauw, maar ook andere kleuren behoren tot de mogelijkheden. De tabbytekeningen moeten zo duidelijk mogelijk zijn. Tabby's behoren koperkleurige tot oranje ogen te hebben met uitzondering van de zilvertabby's, deze worden gefokte met oranje of groene ogen.

De zilverkleurige varieteit bestaat nog niet zo lang, maar zijn wel erg in trek. De ondervacht is zilverwit, de rest van het haar is wel normaal gepigmenteerd en kan zwart of rood zijn.

De meest recente vacht die men bij de Britse (half)langhaar ontwikkelde heeft is de colourpoint. Colourpoints komen voor in alle kleuren die ook te zien zijn bij de Perzische kast. Het contrast tussen de lichaamskleur en de gekleurde points moet zo duidelijk mogelijk zijn. De meeste colourpoints hebben nog lichtblauwe ogen.

  Karakter   Karakter

Katten van dit ras staan bekend om hun gelijkmatige en aangename humeur. De meeste katten zijn uiterst verdraagzaam en vriendelijk, en ze hebben een groot aanpassingsvermogen. De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer een tot twee jaar zo speels als alle andere katten, maar daarna worden de meesten wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid in uw huis nooit zo nadrukkelijk blijken, het ligt niet in hun aard om luidruchtig aandacht te vragen. Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld te worden, en veel contact met de huisgenoten stellen ze zeker op prijs. Ondanks hun zachte karakter vinden ze niet altijd alles maar best, ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens niet mee eens zijn zullen ze dat beslist laten merken. Katten van dit ras gaan doorgaans goed om met soortgenoten, en de omgang met honden is ook erg goed te noemen. Aangezien ze goedmoedig en stabiel zijn, kunnen de meesten het prima vinden met kinderen. Een voorwaarde hiervoor is dat ze goed gesocialiseerd zijn.

  Verzorging

De Britse Halflanghaar heeft een goede vachtverzorging nodig. Normaal gesproken is een wekelijkse borstelbeurt met een varkensharenborstel voldoende om de vacht in goede conditie te houden. In de ruiperiode is een rubberen borsteltje een ideaal hulpmiddel om dode en losse haren eenvoudig uit de vacht te verwijderen, maar wees met het gebruik hiervan wel wat terughoudend, aangezien u hiermee ongewild de vacht kunt beschadigen. De uitwendige gehoorgang maakt u alleen maar schoon als dat nodig is, en dan met een voor katten bestemde oorcleaner die u eerst in het oor masseert en daarna oppervlakkig met een tissue verwijdert. De scherpe nagelpunten knipt u regelmatig af met een goede nageltang.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl)

Omhoog