ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.103 bezoekers 209 leden Log in

katten: Bengaal


BENGAAL

Land van herkomst: Verenigde Staten


  Korte geschiedenis van het ras

De Bengaal is in de Verenigde Staten rond het jaar 1950 ontstaan uit kruisingen tussen wilde Bengaalse tijgerkatten en gedomesticeerde katten, waaronder huiskatten, maar ook raskatten als de Siamees en de Burmees. De eerste kruisingen betroffen geen poging een nieuw ras te creeren, maar hadden te maken met een wetenschappelijk onderzoek naar het kattenleukemievirus. In later jaren begonnen enkele fokkers met het doelbewust inkruisen van de Bengaalse tijgerkatten om zo een ras te creeren met het dramatische vlekkenpatroon van de wilde voorvader. Inmiddels is het percentage wild-kattenbloed gezakt tot zo'n 10 procent. De huidige Bengaal is een vrij betrouwbare kat.

  Rasbeschrijving

Kop: wigvormig, klein in verhouding tot het lichaam, iets langer dan breed. De neusrug is lang en breed met een lichte welving waar de neusrug overgaat in het schedeldak. Zeer gewenst zijn geprononceerde snorhaarkussentjes.

Ogen: groot en amandelvormig tot rond.

Oren: tamelijk klein, iets naar voren gericht, breed aangezet.

Lichaam: vrij lang, gespierd en goed ontwikkeld met zware botten. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten en de voeten zijn relatief groot en rond.

Staart: gemiddelde lengte, voelt stevig aan en heeft een afgeronde punt.

Vacht: opvallend dik, kort tot medium, ligt glad aan en is ongewoon zacht en zijdeachtig.

Kleur: Bruin, seal lynx point, sepai seal mink tabby. Patronen: gevlekt, gemarmerd.

  Karakter

Bengalen zijn nieuwsgierige, actieve katten die graag de ruimte hebben. Ondanks dat ze van gezelschap houden, zijn de meesten geen schoot- en knuffelkatten. Ze kunnen eigenzinnig zijn en vertonen nog regelmatig trekken die sterk doen denken aan hun wilde voorvaderen. Ze beschikken normaal gesproken over een groot sociaal vermogen. Ze kunnen het prima vinden met andere katten, ze zijn het best op hun plaats met katten die ook actief zijn. Met honden kunnen ze het prima vinden. Een bijzondere eigenschap is dat de dol op water zijn. Ze zijn dan ook regelmatig in de badkamer te vinden.

  Verzorging

De Bengaal heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Het is zelfs af te raden de dieren te vaak te kammen of borstelen.

 

(Bron: www.dieren-rassen.nl)

Omhoog