ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.130 bezoekers 209 leden Log in

katten: American Shorthair


AMERICAN SHORTHAIR

Land van herkomst: Noord-Amerika


  Korte geschiedenis van het ras

Aan de hand van opgravingen en diverse onderzoeken hebben archeologen en wetenschappers kunnen uitsluiten dat er in Noord-Amerika voor de 15e eeuw boerenkatten hebben geleefd zoals die in Europa en elders voorkwamen. Over het algemeen wordt dan ook aangenomen dat de eerste kortharige, min of meer gedomesticeerde katten met ontdekkingsreizigers en kolonisten vanuit Europa in Amerika terecht zijn gekomen. Eenmaal aan wal konden ze hun werk op de boerderijen voortzetten en verspreidden ze zich op het hele Noordamerikaanse continent, overal waar de kolonisten zich maar vestigden. Uit deze robuuste katten is de American Shorthair ontstaan, een raskat die gefokt en geselecteerd is met het oog op de natuurlijke schoonheid van een door velen zo gewoon gevonden boerenkat, zonder enige kruising met welk uitheems ras dan ook.

  Rasbeschrijving

Kop: rond, heeft volle wangen en is iets langer dan breed. De neus is gemiddeld van lengte met een lichte welving en de snuit heeft een vierkante vorm. De stevige kin is goed ontwikkeld en vormt van opzij gezien een rechte lijn met de bovenlip.

Ogen: ronde ogen, staan ver uit elkaar en hebben een alerte en heldere uitdrukking, kleur is afhankelijk van de vachtkleur, meestal koperkleurig of groen, witte katten kunnen ook blauwogig of odd-eyed zijn.

Oren: middelgroot, wijd uiteenstaand, afgeronde top.

Lichaam: de American Shorthair heeft een middelgroot tot groot, stevig gebouwd lichaam dat wat langer is dan hoog. De borst is flink en breed en de schouders zijn goed ontwikkeld. De gespierde poten zijn gemiddeld van lengte en hebben een zware beenderstructuur met krachtige, grote en ronde voeten.

Staart: de staart heeft een gemiddelde lengte, is breed aan de basis en loopt aan het einde taps toe met een afgeronde punt.

Vacht: de glanzende vacht is kort en dik en kan naar gelang de vachtkleur en het seizoen hard of juist zacht aanvoelen. In de winter kan de vacht wat dikker en zwaarder zijn dan in de zomermaanden.

Kleur: het ras wordt alleen in de zogenaamde natuurlijke kleuren gefokt, zwart, rood, blauw en creme, al dan niet met witte aftekeningen en/of tabbytekeningen en een zilveren ondervacht. Ook effen witte katten komen voor. Kleuren als chocolate, Burmese aftekening en points zijn niet toegestaan.

  Karakter

Het karakter is vergelijkbaar met die van de Europese Korthaar, wat inhoudt dat de karakters onderling van elkaar kunnen verschillen. Wat deze katten echter gemeen hebben is dat ze speels zijn en dit tot op hoge leeftijd blijven, de meesten hebben de ruimte nodig. Wanneer u de American Shorthair niet in de gelegenheid kunt stellen om zich buitenshuis flink uit te leven, strekt het tot aanbeveling om een flinke kattenkrabpaal aan te schaffen. De American Shorthairs zijn doorgaans gezonde en intelligente dieren die het goed kunnen vinden met soortgenoten en andere huisdieren.

  Verzorging

De vacht is eenvoudig te verzorgen. Buiten de ruiperiode borstelt u de vacht ongeveer 1 x per week met een varkensharen borstel, waarna u de vacht met een zeemleren lap nawrijft om de glans te benadrukken. In de ruiperiode kan een rubberen borstel of massagehandschoen nuttig zijn om de dode en losse haren te verwijderen, maar het nadeel is dat u hiermee bij verkeerd gebruikt ongewild ook de vacht kunt beschadigen.

 

(Bron: www.dieren-rassen.nl)

Omhoog