ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.130 bezoekers 209 leden Log in

katten: Abessijn


ABESSIJN

Land van herkomst: Ethiopie


  Korte geschiedenis van het ras

Volgens velen was de Abessijn al in de tijd van de Egyptenaren aan het hof van de farao's te vinden. De gelijkenis in uiterlijk en lichaamsbouw tussen de hedendaagse Abessijn en gemummificeerde katten die bij opgravingen in Egypte aan het licht zijn gekomen, is dan ook treffend. Onomstelijke bewijzen kunnen geschiedschrijvers ons niet geven. Wat in elk geval vaststaat is dat de allereerste Abessijnse kat in 1868 door veldmaarschalk Sir Robert Napier uit Ethiopie mee naar Groot-Brittannie is genomen. Deze kat vertoonde de typische ticking in de vacht, maar leek verder weinig op onze moderne Abessijn. Vanaf 1882 werden Abessijnen in Groot-Brittannie erkend en verschenen ze regelmatig ook op kattententoonstellingen. De beide wereldoorlogen en een katastrofale uitbraak van kattenleukemie zorgden ervoor dat er maar weinig katten van dit ras waren. Pas aan einde van de jaren '60 begon de populatie Abessijnen weer te groeien en behoort het ras nu tot de bekendste en geliefdste kortharige kattenrassen.

  Rasbeschrijving

Kop: breed en gematigd wigvormig, de neusrug vertoont een lichte welving en de kin is zeer stevig. In het ideale geval vertonen kin en neus van opzij gezien een rechte, verticale lijn.

Ogen: amandelvormig, schuin geplaatst, levendige uitdrukking.

Oren: relatief groot, laag aangezet, breed aan de basis en lopen puntig toe. Aan de binnenkant is het oor onbehaard, maar kleine oorpluimpjes op de oortopjes zijn een pluspunt.

Lichaam: gespierd, stevig en lenig, middelmatig lang. De poten zijn naar verhouding slank, met een fijne bottenstructuur. De sierlijke voetjes zijn klein en ovaal.

Staart: tamelijk lang, breed aan de basis en toelopend in een punt.

Vacht: veerkrachtig, tamelijk kort, fijn en zijdeachtig van structuur en ligt dicht tegen het lichaam aan.

Kleur: oorspronkelijke vachtkleur van de Abessijn is de wildkleur, ofwel ruddy. In de loop van de tijd zijn er echter verschillende andere kleuren ontstaan, maar de aftekeningen zijn gelijk gebleven. De achterkant van de achterpoten en de voetzolen zijn altijd donkerder dan de rest van de vacht. Alle Abessijnen vertonen opvallende ticking in de vacht. Meest voorkomende kleuren zijn: wildkleur, sorrel, blauw, fawn, zilver, schildpad rood en creme.

  Karakter

Abessijnen zijn extroverte, eigenzinnige en intelligente katten. Ze zijn niet erg opdringerig mar beschikken over een elegante manier om hun bedoelingen duidelijk te maken. Het zijn echte persoonlijkheden met een sterk, eigen karakter. Ze hebben veel contact met gezinsleden nodig om zich prettig te voelen en zullen zeker wegkwijnen of protesteren als ze de hele dag aan hun lot worden overgelaten.. Met andere katten gaan ze redelijk goed om, en ook met honden kunnen ze vriendschappen voor het leven sluiten. Abessijnen staan bekend om hun intelligentie en nieuwsgierigheid, werkelijk alles wat nieuw in huis komt, wordt uitgebreid onderzocht en gekeurd, of het nu gaat om een tas met boodschappen of een nieuw meubelstuk. Ze zijn speels en ondernemend, liggen graag urenlang op schoot om geaaid en geknuffeld te worden.

  Verzorging

Verzorging:

U kunt de vacht nu en dan met een haren borstel even borstelen en daarna met een stofkammetje kammen, daarna een vochtige zeem over de vacht om de glans te benadrukken.

 

(Bron: www.dieren-rassen.nl)

Omhoog