ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.343.812 bezoekers 209 leden Log in

walrus


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 Walrussen

De walrus behoort tot de robben en is een waterroofdier. Hij leeft in de koude wateren van de noordpool.

Walrusstieren bereiken een lengte van 3,75 meter en een gewicht van 1500 kilo. De vrouwtjes zijn iets kleiner. Vet is de hoofdoorzaak van het enorme gewicht, in de (letterlijk) ijskoude wateren rond de noorpool heeft hij dit hard nodig om te overleven.Deze plompe, enorme dieren hebben opvallende, naar beneden gerichte slagtanden. Deze hebben zich uit de bovenste hoektanden ontwikkeld. De vrouwtjes hebben ook slagtanden maar deze zijn veel korter en smaller.

Walrussen leven niet als andere robben van vissen, zij voeden zich met mosselen. Deze sporen ze met hun hypergevoelige borstelige snor op een diepte van 100 meter op. Daarbij doorploegen ze de zeebodem met hun slagtanden. Verder eten ze ook kreeften, zeesterren en slakken.

Walrussen kan men in grote kudden aantreffen. Tegen de tijd van de paring komen ze allemaal naar de traditionele paarplaatsen. Wanneer een vrouwtje wordt bevrucht, treedt er een vertraagde innesteling op. Dit betekent dat het eitje zich pas 4-5 maanden later in de baarmoeder nestelt. Na een draagtijd van 11 maanden wordt er een jong geboren, heel soms zelfs twee. De moeder krijgt om de twee jaar een jong, dat ze dan twee jaar lang zoogt.

Eskimo`s doden walrussen, voor het vlees om te eten, het vet als brandstof en de huid voor oa. boten en tenten. De slagtanden zijn van ivoor, en daar worden beelden voor toeristen van gemaakt. Omdat er meer walrussen worden gedood dan is toegestaan, dreigen ze uit te sterven.

(Foto: www.wnf.nl)

Omhoog