ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.501 bezoekers 209 leden Log in

walvissen: bultug


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

De bultrug

 

De bultrug behoort tot de baardwalvissen en komt voor in de poolzeeën en de tropische wateren. Net als alle andere baardwalvissen heeft de bultrug geen tanden maar baleinen waarmee hij zijn voedsel, krill en planktondiertjes, uit het water zeeft.

Het springen van bultuggen boven het water waar na ze zich met een doffe klap weer op het water laten vallen is waarschijnlijk een vorm van communinicatie. De klappen zijn kilometers ver te horen. De naam Bultrug heeft hij ook aan dit springen te danken; hij kromt namelijk zijn rug als hij neerkomt waardoor het lijkt dat er een bult op zijn rug zit.

Zijn huid is bedekt met wratten, bulten, mosselen en walvisluizen. Die laatste 2 irriteren de huid, walvissen proberen zich er van te ontdoen door tegen objecten te schuren.

De bultrug communiceert door gezang. Hij stoot zeer zuivere hoge tonen uit die vele kilometers ver te horen zijn.

De bultug kan 19 meter lang worden en 48 ton wegen. Hij valt vooral op door zijn zeer lange vinnen. Rond zijn mond zitten vele knobbels, waarin gevoelige tastharen zitten die het dier waarschuwen bij hindernissen.

Zodra het op Antarctica winter wordt verhuisd de bultrug naar de wateren rond de evenaar om zich daar voort te planten.

Wereldwijd leven er tegenwoordig nog zo`n 20.000 bultruggen. Ze worden 50 jaar oud.

(Foto: www.wnf.nl)

Omhoog