ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.506 bezoekers 209 leden Log in

pinguïns: keizerpinguïn


 

 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

 

De keizerpinguïn

 

De keizerspinguïn is de grootste pinguïn soort. Hij komt in de zuidelijke oceanen rond Antarctica. Over het algemeen leven ze vooral in zee, alleen in de paartijd en bij het ruien brengen ze langere tijd op het land door.

Door hun waterdichte verenkleed en een goede vetlaag heeft de keizerpinguïn geen last van de kou. De veren vallen als schubben over elkaar. De grootte van de vetlaag hangt af van de tempratuur in het gebied waar de pinguïn leeft.

In de tijd van rui blijven de pinguïns op het land, doordat ze kale plekken kunnen krijgen en het verenkleed minder vol is is het ook niet meer waterdicht. Door de zeer lage watertempratuur kan de pinguïn dan enkele weken niet het water in, dit leidt vaak tot drastische vermagering.

 

(Foto: Mannetjes tijdens het broeden, dicht tegen elkaar)

Na de paartijd legt de vrouwtjes pinguïn 1 ei. Het mannetje draagt het ei op zijn poten in een huidplooi. Het vrouwtje gaat het water in en het mannetje blijft minimaal 60 dagen alleen met het ei. Pas als het ei uitgekomen is keert het vrouwtje terug. Tot die tijd gaan de mannetjes met zijn allen heel dicht op elkaar staan met hun rug naar buiten. Het samenklonteren van de mannetjes is mogelijk omdat de pinguïns geen terretorium kennen.

Zodra het vrouwtje is teruggekeerd, met voedsel voor het jong, gaat het mannetje naar zee. Nu wisselen de ouders elkaar af en gaan ze om de beurt om voedsel voor het jong.

Omhoog