ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.529 bezoekers 209 leden Log in

wolven


 

 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

 

 

Wolven

 

De wolf behoort tot de familie van de hondachtigen. Het is een gespierd en krachtig dier. De kleur van zijn vacht is afhankelijk van zijn leefgebied, over het algemeen heeft het de kleuren grijs-bruin, roodachtig bruin of zwart, wolven in de poolgebieden hebben een bijna witte vacht.

Vroeger kwamen er verschillende soorten voor in grote delen van Europa, Azië en Noord-Amerika voor. Tegenwoordig is hij in vele gebieden uitgeroeid.

Grotere soorten kunnen een lengte van 1,40 meter bereiken en een gewicht van 75 kilo, kleinere soorten wegen slechts 15 kilo. De vrouwtjes zijn meestal kleiner en lichter dan de mannetjes.

Het voedsel van wolven bestaat uit hazen, vogels en knaagdieren. `s Winters vangen ze soms zelfs elanden, rendieren en herten. Ze achtervolgen ze over een grote afstand tot ze ze met hun sterke scheurkiezen kunnnen vangen.

 

Wolven leven in roedels. Hier heerst een strenge rangorde. De rangorde blijkt uit bepaalde gebaren en houdingen. Een leidinggevend mannetje houdt bijvoorbeeld zijn staart hoger dan de andere mannetjes. De groep kan ook worden aangevoerd door een wolvin. Binnen de roedel leven dikwijls meerdere familiegroepen en ook alleenstaande dieren.

Tussen februari en april paren de sterkste dieren en de dieren die het hoogst in rang zijn van de roedel. Na twee maanden worden tussen de drie en tien jongen geboren. Deze komen ter wereld in een schuilplaats of in een zelf gegraven hol. Ze zijn eerst blind.

De jongen worden ongeveer twee maanden gezoogd. Tussendoor krijgen ze echter al voorverteerde stukken vlees. Niet alleen de wolvin neemt de verzorging op zich; ook andere leden van de roedel helpen mee. Na één jaar zijn de wolven volgroeid en met ongeveer drie jaar zijn ze geslachtsrijp.

Wolfsparen blijven dikwijls meerdere jaren samen. Wolven worden in vrijheid ongeveer 10 jaar oud, in gevangenschap zo`n 15 jaar.

(Foto`s: www.ushuaia.com)

Omhoog