ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.343.618 bezoekers 209 leden Log in

tijger


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

Tijgers

De tijger behoort tot de familie van de katten. Er zijn 8 verschillende soorten, ieder soort is herkenbaar aan zijn specifieke vacht kleur. Alle tijger soorten hebben geel-rode haren en zwarte dwarsstrepen waardoor ze niet opvallen in hun omgeving.

De tijger is iets lichter en slanker gebouwd dan de leeuw. Zijn gemiddelde lengte bedraagt met de staart zo`n 2,70 meter. Men heeft echter ook al wel eens mannetjes aangetroffen met een lichaamslengte van 2,90 meter. De vrouwtjes zijn iets kleiner.

Hij heeft kort en glad haar, aan beide zijden van de snuit heeft hij een soort baard. Dieren in noordelijker gelegen gebieden hebben een langere en dichtere vacht dan die in de hete streken van India.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen komt de tijger niet alleen in Azië voor. Men kan hem aantreffen in een gebied dat wordt begrensd door Siberië (siberische tijger) in het noorden en Sumatra (sumatraanse tijger) in het zuiden. De westelijke grens ligt in het zuiden van de Kaukasus, de oostelijke bij de kust van de Stille Oceaan. De tijger leeft in de jungle, op steppen, grasvlakten en in bosachtige gebieden.

Tijgers leven solitair. Ze hebben een eigen jachtterritorium dat ze markeren met krabsporen en door met kleurklieren langs bomen te gaan. In de paartijd bevindt het mannetje zich enkele dagen in het territorium van het vrouwtje.

De grootte van het territorium hangt af van het aantal prooidieren. Soms beschikken tijgers over een grbied van ruim 100 vierkante kilometer. Bij de jacht besluipen ze de prooi, hierbij valt hij in het gras bijna niet op door zijn strepen en kleur. Vervolgens springt hij op zijn prooi (van achteren of van de zijkant) af, een sprong van 8 meter zonder aanloop is niet zeldzaam. Zodra hij zijn prooi gevangen heeft trekt hij deze tegen de grond en bijt hij hem in de hals zodat deze stikt.

Voordat de tijger zijn prooi naar het struikgewas sleept, likt hij het uit de wond stromende bloed op om geen andere roofdieren te lokken. Wanneer de tijger voldoende heeft gegeten, slaapt hij meestal een hele dag. Hij staat alleen af en toe op om bij de waterplaats wat water te drinken.De tijger jaagt het liefst aan de oevers van rivieren.

De tijger is geen echt nachtdier, maar hij is wel meestal voor zonsopgang en na zonsondergang op pad. .

 

Op het menu staan apen, wilde zwijnen, hagedissen, antilopen en herten. Bijna op alle grotere herbivoren dus, behalve op dieren als olifanten of neushoorns.

De Bengaalse tijger is op een leeftijd van 3-4 jaar geslachtsrijp. Hij paart in het voorjaar. Uit een aangrenzend territorium dringt dan een mannetje het territorium van een vrouwtje binnen. Het mannetje blijft dan 1-3 maanden bij het vrouwtje. Zij is gedurende deze periode slechts 1 week vruchtbaar.

Daarna keert het mannetje terug naar zijn eigen territorium. Na een draagtijd van 15 weken worden 2-4 jongen geboren, die gedurende de eerste 10 dagen blind zijn. Ze worden 8 weken door de moeder gezoogd, daarna worden ze gevoed met kleine stukjes vlees.

Na een half jaar blijven de jongen hele dagen alleen als hun moeder op jacht gaat. Wanneer de jongen een jaar oud zijn, gaan ze alleen op jacht en enkele maanden later kunnen ze zelfs grote prooien overweldigen.

 

Tijgers worden op hun beurt gejaagd door de mens. Het vangen van een tijger levert een niet onaanzienlijk voordeel op. Het vlees geeft, naar men aanneemt, moed en kracht en het wordt tevens als medicijn verwerkt. De huid wordt gelooid en verkocht in China en Europa. Verder zij ook de snorharen en de tanden een hoog bedrag waard.

Alleen beschermende maatregelen zullen de tijger voor het uitsterven kunnen behoeden.

 

Omhoog