ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.341.259 bezoekers 209 leden Log in

vossen


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 Vossen

 

De vos behoort tot de famiel van de hondachtigen, toch heeft hij opvallende verschillen met deze familie, zijn pupillen zijn niet rond, maar langwerpig, net als bij een kat. Daarnaast heeft hij een hele spitse snuit en een brede kop. De vacht op de rug is roodachtig, de buik is wit. `s Winters is de vacht lichter en dichter dan in de zomer.

Vossen leven meestal in het bos of aan de rand van het bos waar ze gemakkelijk het open veld kunnen bereiken. Ze wonen in een onderaards hol, dat de mannetjes en vrouwtjes zo af en toe gezamenlijk bewonen.

Het vossenhol bestaat uit verschillende ruimtes op verschillende niveaus. Deze zijn door gangen met elkaar verbonden. Het hol heeft meerdere uitgangen die naar de oppervlakte leiden. De vossen bewonen het hol het hele jaar door.

Het territorium van een vos ligt ongeveer in een straal van 3-4 kilometer om zijn hol heen en wordt door middel van urine op stenen en bomen gemarkeerd. Overdag slaapt hij meestal in zijn hol. 's Nachts gaat hij op jacht. Hij besluipt zijn prooi en bespringt hem. Zijn hoofdvoedsel bestaat uit muizen, soms vangt hij echter ook hazen of hoenderachtigen, hij plundert vogelnesten en eet ook kikkers, kevers, slakken en zelfse aardappels en bieten.

Na de paartijd in januari of februari worden er in mei vier tot acht jongen geboren. Voor de geboorte graaft de vrouwtjesvos, moer genaamd, een hol dat ze bekleed met haar zachte buikharen. De jongen worden acht weken lang gezoogd. In deze tijd verzorgt de mannetjesvos (rekel) het vrouwtje en later ook de jongen.

Door te spelen en de eerste uitstapjes in het territorium leren de jongen jagen en ook hoe ze voedsel moeten zoeken.

(Foto: www.cosmic.org.uk)

Omhoog