ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.388.471 bezoekers 209 leden Log in

honden (medisch): Gebitsproblemen


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.hetdierenrijk.nl

 

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel, die informatie is ook uitgebreider. Daarnaast is die site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze informatie op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

Honden: Gebitsproblemen

Op het gebied van het gebit zijn honden heel wat makkelijker dan mensen; ze hoeven geen beugels en ze hebben bijna nooit gaatjes. Toch hebben ze net als mensen gebidsverzorging nodig, alleen zo kunnen ontstekingen en andere aandoeningen aan het tandvlees worden voorkomen.

De meeste dierenartsen raden dan ook aan om de tanden van uw hond 2 maal per week te poetsen. Vooral voor zwangere vrouwtjes is het belangrijk regelmatig te poetsen omdat door de veranderingen in de hormonen de tanden kwetsbaarder worden. Een andere oplossing dan poesten is het geven van speciale botjes en natuurlijk de bekende floss. Vraag hiernaar bij de dierenspeciaalzaak.

Tandpasta

Het is belangrijk dat u bij het poetsen een lekkere tandpasta gebruikt, bijvoorbeeld gevogelte of rund. Het poetsen wordt dan van zelfsprekend makkelijker. Als de hond niets wilt weten van tandpasta dan zijn knoflookwater en bouillon ook een optie hoewel deze minder effectief zijn.

Beginnen met tandenpoetsen

Als uw hond niet gewend is aan tandenpoetsen moet u hem hier aan rustig laten wennen, laat hem eerst eens van de tandpasta proeven, dit kan totaal geen kwaad bij honden tandpasta. Doe dit een week lang iedere dag. Als uw hond eenmaal de tandpasta als een lekkernij ziet kunt u een beetje op de tandenborstel doen wat de hond er vervolgens weer vanaf mag likken. Bouw het poetsen langzaam op, eerst een keer voorzichtig de voortandjes, steeds iets meer totdat de hond het geen probleem vind als je heel zijn gebit poetst. Hou er rekening mee dat je bij de ene hond na een dag het hele gebid kan poetsen en bij de andere pas na een maand. Sommige honden zullen het nooit leren, dan moet u niets forceren maar overgaan op speciale botjes ed. Zorg dat u niets overhaast of dat u de hond geen pijn doet, als dit wel zo is kunt u weer helemaal opnieuw aan gaan leren.

U hoeft aan de binnenkant de tanden niet te poetsen. Verder moet u rekening houden met het ras, over het algemeen geld dat hoe kleiner de hond hoe meer gebitsverzorging de hond nodig heeft. De soort gebitsverzorging maakt niet uit, Speciale eetbare botjes, nylon botjes, tandenpoetsen, Het maakt weinig uit....

Verminder de kans op problemen

Natuurlijk kan je de kans op gebitsproblemen verkleinen door de bovenstaande methodes. Maar er zijn ook andere dingen waarop u moet letten. Geef uw hond harde koekjes en brokken zodat uw hond goed moet kauwen. Blikvoer is af te raden omdat de hond er een slechte adem van krijgt en er blijven veel bacteriën achter tussen de tanden. Verder is het belangrijk dat een hond altijd kauwbotten heeft. Deze methodes om probelemen te voorkomen zijn echter geen althernatief voor poetsen ed. Alleen wordt bijv. poetsen minder hard nodig.

Omhoog