ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.099 bezoekers 209 leden Log in

nautilusAlles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

(Foto. http://www.teaching-biomed.man.ac.uk)

De Nautilus

De nautilus is de bekendste soort van de vierkieuwige koppotigen. Hij behoort tot het geslacht Nautilus en hij leeft in de Indische en in de Stille Oceaan. De nautilus staat op een lagere trede in de ontwikkeling dan bijvoorbeeld de inktvis.

De nautilus heeft een spiraalvormige schelp die in talrijke kamers onderverdeeld is. Het dier zelf woont in de voorste kamer. De andere kamers zijn met gassen gevuld. Ze zijn met elkaar verbonden door een kanaal, de sifo. Hiermee kan het dier de gasdruk in de kamers regelen.

Als de kamers zich met gas vullen ontstaat er een opwaartse druk die het dier naar het zeeoppervlak doet opstijgen. Wanneer de nautilus zich in zijn voorste kamer terugtrekt, zinkt hij weer.

Zoals de naam vierkieuwige al zegt, heeft deze soort vier kieuwen. De mondopening wordt door zo'n 90 armen, de tentakels, omgeven. Deze zijn in twee rijen gerangschikt en hebben geen zuignappen.

Het oog is zwak ontwikkeld en ziet slecht. De inktzak ontbreekt volledig. De voet heeft geen trechtervorm, zoals bij de inktvis, maar ziet er eerder uit als een zak. Het voedsel van de nautilus bestaat uit aas en zeer langzame dieren, zoals kreeften.

Omhoog