ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.233 bezoekers 209 leden Log in

zeekomkommer


(Foto: http://www.divesite.paroz.com/)

De Zeekomkommer

Er zijn ruim 600 soorten zeekomkommers, ze behoren allemaal tot de stekelhuidigen. Het zijn eigenaardige, komkommervormige dieren, die te vinden zijn in ondiep water, maar ook in diepe zeeën. Het merendeel van hen leeft in de warmere en (sub-) tropische zeeën. Gemiddeld zijn ze ongeveer 30 cm lang, maar er zijn ook soorten die wel 2 meter lang kunnen worden.

De huid van zeekomkommers bestaat uit een lederachtig oppervlak. De huid is bezaaid met zeer kleine kalkstaafjes. Ze kunnen zich voortbewegen met behulp van een groot aantal voetjes.

Om te kunnen ademen heeft dit dier een sterk vertakte uitstulpingen aan de anus. Hier wordt vers water naar binnen gezogen. De uitstulpingen (tentakels) bij de mond, die zich aan het andere uiteinde bevinden worden gebruikt voor de voedselopname. Het menu bestaat uit micro-organismen. Ter verdediging kunnen sommige soorten een slijmerige of giftige vloeistof afgeven.

De zeekomkommer kan zich op verbazingwekkende wijze regenereren. Wanneer een zeekomkommer geprikkeld wordt of zich bedreigd voelt, spuit hij niet alleen water naar buiten, maar ook zijn darm- en vatenstelsel.

De vijand eet dit alles op en de zeekomkommer kan ontsnappen. Binnen enkele dagen zijn alle uitgespuwde organen weer aangegroeid of vervangen.

Omhoog