ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.128 bezoekers 209 leden Log in

koraal: hoornkoraal


Hoornkoraal (gorgonia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto: waaierkoraal, © Ron Offermans)

Er zijn verschillende soorten hoornkoraal, waaierkoraal en gorgonen zijn het bekendst. Dit koraal heeft een inwendig skelet dat bestaat uit een hoornachtige stof. Vanwege dit inwendige skelet zitten de levende poliepen (koraal bestaat uit miljoenen levenden en dode poliepen) alleen aan de kleine zijtakjes, dat is ook de reden van de hele open structuur (zie foto).

Sommige soorten kunnen wel uitgroeien tot een waaier van 3m. Deze grote exemplaren staan vaak op plaatsen waar veel stroming staat, zodat de poliepen altijd een aanvoer van vers dierlijk plankton hebben. Tegen hele sterke stroming of golven kan het koraal niet.

Een andere bekende soort hoornkoraal is bloedkoraal, deze soort leeft in de middelandse zee, maar is erg zeldzaam geworden omdat het geschikt is om sieraden van te maken.

Hoornkoraal plant zich geslachtelijk voort, de eitjes van de vrouwelijke poliepen worden in het lichaam bevrucht door zaadcellen die door de mondopening naar binnen zijn gekomen. De zaadcellen worden door de mannelijke poliepen in het water los gelaten. Als uit de eitjes kleine harige larven komen zwemmen deze het vrouwtje uit om zich ergens anders te gaan verstiggen.

Omhoog