ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.530 bezoekers 209 leden Log in

roggen: reuzenmanta


 

 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

 

de Reuzenmanta

 

De reuzenmanta is met zijn lengte van ruim dan vijf meter de grootste roggensoort. Zijn vleugelvinnen hebben een spanwijdte van bijna zeven meter (!). Hij behoort tot de kraakbeen vissen.

Hij komt voor in grote delen van de Atlantische Oceaan. Je kunt hem voornamelijk op open zee aantreffen, maar ook in de kustwateren.

De reuzenmanta heeft een brede, sterk afgeplatte kop met grote, puntige borstvinnen. Deze lopen van de kop tot het einde van de romp en geven de manta de typische vierkante vorm. De staart is dun en lijkt op een zweep. Wanneer de manta over de bodem van de zee zwemt beweegt hij hierbij zijn vinnen op en neer. Het lijkt alsof de rog vliegt.

Aan de onderkant van zijn lichaam bevinden zich de kieuwen en de mondspleet. De spuitgaten bevinden zich aan de bovenzijde. Hierdoor kan de manta ook ademen wanneer hij plat op de bodem van de zee ligt.

Het voedsel van de reuzenmanta bestaat voornamelijk uit plankton. Hij filtert het plankton uit het water dat hij via zijn kieuwspleten opneemt. Verder eet hij kreeften en vissen. Daarbij kan hij gebruik maken van twee uitsteeksels aan de zijkant van zijn bek. Deze kunnen worden gebruikt als scheppen.

In tegenstelling tot andere roggensoorten brengt de reuzenmanta volledig ontwikkelde, levende jongen ter wereld.

(foto: www.ushuaia.com)

Omhoog