ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.097 bezoekers 209 leden Log in

walvissen: baardwalvissen


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

(foto: www.gibocentrum.be)

Baardwalvissen

Baardwalvissen hebben, in tegenstelling tot tandwalvissen, geen tanden. In plaats van de tanden hebben ze maximaal 400 baleinen, soort harde draden, aan de bovenkaak hangen.

De baarden vormen een zeef. De walvis haalt heel zijn mond vol water. Dan sluit hij zijn mond iets en perst hij het water er weer uit. Daarbij blijven voedseldeeltjes aan de baarden hangen. Deze kan de walvis doorslikken.

Baardwalvissen leven van kleine planktonkreeftjes die in grote massa's dicht aan het wateroppervlak zwemmen.

Het grootste dier ter wereld is de blauwe vinvis, ook dit is een baardwalvis. Maar ook andere vertegenwoordigers van deze groep, zoals de gewone vinvis, de bultrug en de Groenlandse walvis, worden erg groot.

Baardwalvissen kunnen onderverdeeld worden in vinvissen en echte walvissen. Vinvissen, de blauwe vinvis, de bultrug en de gewone vinvis, hebben ongeveer 100 groeven op hun borst en keel . Door deze plooien kunnen ze de mondruimte vergroten als ze water en hiermee dus ook voedsel opnemen. Deze keelplooien ontbreken bij de echte walvissen (de Groenlandse walvis).

Omhoog