ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.129 bezoekers 209 leden Log in

apen: saki`s


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

 

De saki

Een groot deel van de apen in Zuid- Amerika kent qua uitterlijk bijna geen verschil tussen man en vrouw, bij de saki is dat anders; De mannen (zie foto) hebben een geel- witte band op het gezicht en de keel. De vrouwen hebben een rood- bruine lijn van de ogen tot de mondhoek.

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vruchten, hoewel de meeste zacht zijn hebben ze liever de noten en vruchten met hardere schillen. Om deze te kunnen kraken hebben saki`s opvallend sterke hoektanden en kaken.  Daarnaast eten ze ook vaak klei van de grond, omdat hier mineralen in zitten en omdat klei allerlei gif-stoffen opneemt.

Over het algemeen bewegen saki`s zich bedachtzaam voort, maar als het nodig is kunnen ze enorme sprongen maken. Vaak rennen ze dan rechtopstaand over de takken.

Saki`s leven samen met hun partner en het laatste kind. De groepsband wordt versterkt door het vlooien en het samen roepen, dit roepen is een erg harde schreeuw. Daarnaast wordt het roepen ook gebruikt om andere saki`s op afstand te houden. Dit is belangrijk, want in de kleine terretoria, 4 tot 10 ha., is maar weinig voedsel te vinden.

Omhoog