ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.129 bezoekers 209 leden Log in

honden (medisch): vettige vacht


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.allesoverdieren.nl.tt

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel, die informatie is ook uitgebreider. Daarnaast is die site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze informatie op te zoeken op de nieuwe site.

 

Klik hier om naar het onderdeel World's Nature te gaan.

Klik hier om naar het onderdeel Petworld te gaan.

 

 

 

Honden: een vettige vacht

De vacht van uw hond is vaak glanzend schoon, althans als hij niet in de modder heeft liggen rollen. Maar ook de vacht van de schoonste en netste hond is soms heel vet.

De huid van de hond scheid van nature maar weinig huidsmeer af, het kan gebeuren dat de kliertjes die dit smeer afscheiden overactief worden, en dus te veel huidsmeer produceren. Ook dit is echter een natuurlijk proces.

Een vettige vacht kan echter op van alles wijzen, van allergie of parasieten tot problemen met de schildklier. Neem dan ook bij plotselinge veranderingen in de vacht contact op met uw dierenarts. Vaak kunt u het echter gewoon zelf oplossen, daar over gaat de rest van deze rubriek;

***Gebruik een medicinale champoo

De effectiefste manier om de vettige vacht te behandelen is het regematig wassen. Elke hondenshampoo is opzich goed, maar u kunt het beste een champoo nemen die selenium of benzoyl peroxide bevat. Er zijn ook champoos die vet oplossen en meteen schimmels tegen gaan. Dit is nooit verkeerd.

U kunt ook een hondenshampoo gebruiken die citroen of andere citrusvruchten bevat. Het voordeel hiervan is dat de hond een heerlijk frisse citroengeur krijgt.

Als u de hond in bad doet, laat de champoo dan lekker schuimen en laat het een paar minuten intrekken. Spoel de hond daarna goed af en maak hem heel goed droog.

Het kan geen kwaad de hond eens per week te wassen, hoewel dit bij een hond met een schilferige en / of droge huid niet echt aan te raden is.

***Absorbeer het met maïzena

Als u geen tijd heeft om uw hond in bad te doen dan kunt u de vacht snel ontvetten door er maïzena in te borstelen. Maïzena werkt namelijk absorberend. Om de hond meteen ook lekker te laten ruiken kunt u gelijke hoeveelheden maïzena en babypoeder vermengen. Er zijn ook speciale droogchampoos verkreigbaar, deze borstel je er eerst in en even later weer er uit.

***Geef een scheutje olie

Hoewel het erg tegenstrijdig lijkt, kunt u de vacht van uw hond minder vet laten worden door een scheutje plantaardige olie door zijn eten te mengen. De beste soorten zijn saffloer-, zonnebloem- en maïsolie. Geef afhankelijk van het formaat van de hond een theelepel tot een eetlepen. Begin bij een zeer kleine hoeveelheid, ongeveer de helft van wat u denkt dat de hond mag. Hou de ontslasting goed in de gaten, als u te veel geeft kan de hond diaree krijgen. Maar bij het langzaam opbouwen kunt u goed zien wanneer het te veel wordt.

 

Raskenmerken

Jachthonden en retrievers hebben van nature een vettige vacht, dit vochtwerende vetlaagje houdt ze droog en warm.

Omhoog