ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.320 bezoekers 209 leden Log in

apen: gorilla


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

 

 

De Gorilla

 

De gorilla is de grootste mensaap. De mannetjes, zilverruggen, worden meer dan twee meter groot en wegen maximaal 250 kilo, de vrouwtjes zijn flink kleiner en wegen maximaal 100 kilo. De naam van de mannetjes, zilverrug, is er niet voor niets, ze hebben namelijk een zilver-kleurige rug (zoals op de foto). De zilvere kleur komt pas na 10 jaar.

 

De laaglandgorilla's leven in de tropische regenwouden (tropische laaglanden) van Afrika, berggorilla's komen voor in de regenwouden en in de bergen van Zaïre, Oeganda en Ruanda.

Gorilla's zijn in het verleden in vele films, verhalen en spelletjes altijd voorgesteld als enorme monsters. Met hun massieve, ruig behaarde lichaam en hun brede schouders komen ze inderdaad heel bedreigend en gevaarlijk over. Het zijn echter dieren waar totaal geen kwaad in zit.

Gorilla's leven in familiegroepen die bestaan uit vijf tot acht vrouwtjes en hun jongen. Het hoofd van de groep is het mannetje, de zilverrug. Dit is een groot gorillamannetje met een zilvergrijze rug (hij is dus ouder dan 10 jaar). Wanneer een aanvoerder sterft beslissen de jongere mannetjes door onderlinge gevechten wie de opvolger wordt.

De gorilla's zoeken gemeenschappelijk hun territorium af naar voedsel. Ze bewegen ze zich meestal voort in een voorovergebogen houding. Hierbij raken de knokkels van hun handen de grond. Hun voedsel bestaat uit verschillende plantendelen zoals varens, knoppen en bladeren.

De vrouwtjes gorillas en de jonge dieren klimmen de bomen in om vruchten te plukken. De  volwassen mannetjes kunnen dit niet, ze zijn te zwaar. Ze zoeken vooral in het begin en het eind van de middag naar voedsel. Tussendoor slapen ze in een nest dat ze eventjes snel bouwen en daarna zoeken ze weer verder. Ze hoeven geen water te drinken want de planten en bessen bevatten genoeg vocht.

's Nachts slapen de gorilla's in soort nesten die ze bouwen van takken en bladeren. De jongen overnachten de eerste jaren bij hun moeder.

De paringstijd is niet afhankelijk van een jaargetijde. Na een draagtijd van ongeveer 9 maanden wordt er een jong geboren. De eerste maanden klampt het jong zich vast aan de vacht van de moeder en wordt hij overal mee naar toe genomen, toch heel wat handiger dan een buggy?! . Pas na zo`n 4 maanden kan het zelfstandig zitten, weer twee maanden later kan hij lopen en klimmen. In totaal wordt het jong bijna anderhalf jaar gezoogd en het blijft ook daarna nog, tot het drie jaar oud is, bij de moeder.

Wanneer naburige groepen elkaar tegenkomen ontstaan er soms ruzies.

Rivalen worden meestal met dreigende gebaren afgeweerd. De mannetjes richten zich op slaan zich op de borst. Daarbij stoten ze luid blaffende en brullende kreten uit, om hun kracht te demonstreren trekken ze bosjes gras uit de grond en gooien die naar de andere partij. Echte gevechten komen zelden voor.

Gorilla's kunnen soms wel 50 jaar oud worden. Tegenwoordig worden ze in bijna alle dierentuinen gehouden, en ook daar planten ze zich goed voort.

Omhoog