ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.493 bezoekers 209 leden Log in

Jaguar


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.hetdierenrijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel, die informatie is ook uitgebreider. Daarnaast is die site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze informatie op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

De jaguar

De Jaguar is de gevaarlijkste uit de kattenfamilie. Hij komt voor in midden- en zuidAmerika, in Brazilië leven bijzonder grote soorten.

De jaguar leeft in de dichte jungle, in het riet, struikgewas en in de bossen langs de kust. Als hij zich kan verschuilen in het hoge gras of achter rotsen is hij ook op open vlakten te vinden. Hij is roestgeel van kleur. Naar de buik toe en aan de binnenkant van de poten wordt hij wat lichter van kleur. Hij heeft daar de opvallende, kenmerkende vlekken. Er komen ook zwarte exemplaren voor, dit soort noemt men de Amerikaanse panter.

De gemiddelde hoogte van een mannetjesjaguar bedraagt 75 cm en het lichaam heeft een lengte van 1,85 meter.

Jaguars leven buiten de paringstijd alleen. Omdat er nog maar weinig exemplaren in de vrije natuur leven is er nog maar weinig bekend over het scoiale leven van de jaguar.

Voor de paring komen een man en vrouw kort bij elkaar. Na een draagtijd van 3 à 4 maanden brengt het vrouwtje dan tot 4 jongen ter wereld. Deze zijn eerst blind en wegen bij de geboorte maar 900 gram.

Na 14 dagen gaan de ogen open en beginnen ze hun omgeving te verkennen. Wanneer ze een half jaar oud zijn, begeleiden ze hun moeder bij de jacht.

Na twee jaar zoekt de jaguar een eigen jachtgebied. Hij eet bosdieren van alle grootten, hij jaagt bij voorkeur 's nachts. Vaak klimt hij in bomen, om daar op de loer te gaan liggen. een andere methode is het er dicht op af sluipen en zich dan op de prooi storten.

Jaguars kunnen goed zwemmen. Ze vangen kleine aligators, schildpadden of vissen, door hen vanaf een over het water hangende rots of tak te beloeren. Vissen kunnen ze met de poten uit het water slaan. Als ze de buit te pakken hebben, gaan ze naar een schuilplaats om de prooi op te eten.

In veel gebieden is het aantal jaguars sterk gedaald omdat door ontbossing hun leefgebied is verkleind en omdat de mens op ze jaagt, wat vooral vanwegen de vacht gebeurd.

Gelukkige vermenigvuldigen de dieren zich in de dierentuinen zo goed dat ze niet zullen uitsterven. In gevangenschap kunnen jaguars overigens maximaal 22 jaar oud worden.

Omhoog