ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.528 bezoekers 209 leden Log in

Regenwoud: Opbouw in lagen


 

 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

 

Opbouw van het regenwoud

Regenwoud kan je opdelen in 3 lagen, de bosvloer, de onderlaag en de kroonlaag.

 

© WWF-Canon / Edward PARKER, Amazone, Brazilië

De bosvloer is bedekt met afgevallen takken en bladeren. Door de dichte kroonlaag van het woud  dringt zonlicht maar zelden door, hierdoor groein er vooral mossen en varens. Er leven naast ontelbare inseten ook schildpadden, zwijnen, herten en roofdieren zoals de jaguar.

In de onderlaag groeien vooral varens, lianen, jonge bomen en struiken. In deze zone voelen vogels, boomkikkers, eekhoorns en apen zich thuis.

De kroonlaag die vanaf ongeveer 40m. hoogte begint zijn de boomtoppen, deze hebben vaak enorme takken met een gesloten bladerdek waar op ook weer planten van de bosvloer en de onderlaag leven, maar ook orchideen en klimcactussen. Bijna alle zon, en ook regen wordt door deze laag opgevangen. Hier leven dan ook vele apensoorten, boomslangen, leguanen en vogels.

Soorten regenwoud

Er zijn drie soorten regenwoud;

 

Tropisch laagland vind je op een hoogte van 1200 meter, het is er zeer warm en vochtig. De bomen worden er minimaal 50 m. hoog. Er is hier verder een uitgebreide planten groei. Dieren als de (laagland) gorilla, de oran oetan en de toekan voelen zich hier thuis.

Tropisch bergregenwoud vinden we op een hoogte van 1200-2500m. In tegenstelling tot het tropisch laagland worden de bomen hier minder hoog, 30 tot 40m. De bodem is erg onvruchtbaar en rotsachtig. De honingbeer, de brilbeer en de tapir leven hier.

Tropisch nevelwoud vind je op een hoogte van 2500-4000m. Het is er koud, en er hangt altijd een nevelachtige mist. De bomen worden niet hoger dan we in Nederland gewend zijn, 10 m. De beplanting op de bosvloer is er erg dicht, we vinden er veel mossen en varens. Berggorilla`s, paradijsvogels en panters voelen zich hier thuis.