ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.228 bezoekers 209 leden Log in

honden (medisch): Gezondheids checklist


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

Van deze pagina is een verbeterde en uitgebreidde versie te vinden op de nieuwe site. Klik hier om naar Het DierenRijk .nl te gaan.

 

 

 

 

 

Gezondheids Checklist

Het is aangeraden uw hond regelmatig, zeker maandelijks, grondig te onderzoeken, u hoeft hier echt geen dierenarts voor te zijn, als u maar weet waar en wat u moet zoeken...

1) De oren moeten mooi roze zijn, zo niet, dan heeft de hond waarschijnlijk een oorinfectie.

2) De oren moeten glad, reukloos en wat vettig met een glanslaagje zijn.

----Een donkere wasachtige ophoping betekend vaak niet meer dan dat de oren aan een schoonmaak beurt toe zijn... Korrelige, roodbruine korstjes duiden op oormijt.(binnenkort ---verschijnt er een rubriek over oren...)

3) De ogen moeten helder zijn, met een glanzend en schoon centrum, de pupillen horen even groot te zijn, en de oogleden gezond roze (bij sommige rassen is dit zwart).

----Rode ogen of met geen of groen pus er in zijn duidelijk ontstoken. Heeft de hond maar één rood ooglid, dan zit er waarschijnlijk iets onder. Ga in beide gevallen even langs de dierenarts.

----Veel oudere honden krijgen na verloop van tijd een blauwige waas op de ogen, als dit vermengd is met zilverachtige vlokjes of een wittige waas kan de hond staar hebben. Een blauw oog dat bloeddoorlopen en pijnlijk is kan wijzen op groene staar, hier kunnen honden blind van worden. In dit geval: naar de dierenarts!

4) De neus van de hond moet vochtig zijn en niet droog of gebarsten en zonder afscheiding of pigment verlies.

5) Als uw hond een slechte adem en rood tandvlees heeft heeft ie last van gebitsproblemen.

----Gebitsproblemen kunnen worden verholpen door te poetsen, ga anders naar de dierenarts.

6) Let op dat de houding van de hond nergens stijf of krom is, hij moet soepel bewegen en op zonder pijn op div. plaatsen op het lichaam aan te raken zijn.

7) De hartslag van uw hond moet 60 tot 150 slagen per minuut zijn, dit kunt u meten door een paar vingers in de lies te leggen.

----Controleer de hartslag als de hond rustig is of slaapt, de ademhaling moet tussen de 10 en 30 keer per minuut zijn.

----Is de hartslag erg zwak, erg onregelmatig of buiten de marges, waarschuw dan als er ook klachten als naar lucht happen of slijm op hoesten met spoed een dierenarts, waarschijnlijk heeft de hond een hartafwijking. Een afwijkende hartslag kan ook komen door alergien.

8) Controleer de doorbloeding, pak de lip aan de zijkant van de bek vast en til deze op, druk dan stevig, maar voorzichtig op het tandvlees boven de scherpe hoektand, wanneer u stopt met drukken moet er een lichte vlek aanwezig zijn, die binnen 2 à 3 seconde weer een normale kleur heeft en goed doorbloed is, zo niet dan moet u naar de dierenarts gaan.

9) Let er op dat de vacht glanzend en zonder schilfers is, deze mag ook niet te vet zijn.

10) Controleer of uw hond niet te dik is, als u de ribben goed kunt zien of voelen is het goed, kunt u de ribben heel erg duidelijk zien (of voelen) dan is de hond te mager.

11) Meet de tempratuur van de hond, deze moet ongeveer tussen de 37,5 en de 38 graden celcius moeten zijn.

----Meet de tempratuur van uw hond inwendig (laat een ander de hond vasthouden). Houd de termometer er ongeveer 2 minuten in en lees het af. Bij een lichte verhoging is het niet nodig naar de dierenarts te gaan, als de tempratuur boven de 39,5 of de 40 graden komt te liggen moet u dat wel doen. (tip: controleer regelmatig zodat u verschillen op kan merken)

12) Een hond heeft over het algemeen veel gewoontes, als u merkt dat deze snel en zichtbaar veranderen, is er misschien iets aan de hand. Zelfs het meer of minder spelen kan een betekenis hebben. En doet de hond bijvoorbeeld veel vaker, of veel minder vaak zijn behoeftes kan er iets mis zijn met de darmen. Ga als u iets vermoed gewoon even langs bij de dierenarts. Kijk voor meer informatie over het gedrag in de rubriek.

 

Dit waren de 12 punten, het is erg verstandig om vooral de gewoonlijk niet zichtbare dingen wekelijks te controleren, als iets een beetje afwijkt, controleer dan een paar dagen later opnieuw, wordt het steeds erger, ga dan even langs bij de dierenarts.

TIP!

Om uw hond optimaal te kunnen controleren kunt u deze lijst uitprinten. Het is verstandig deze eerst even naar een tekstverwerker als Word te kopieren, zo bespaart u papier, anders print u namelijk ook de Index van de rechterbalk mee...

 

»»»© Alles over dieren«««

Omhoog