ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.530 bezoekers 209 leden Log in

apen: bavianen


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Ook is deze site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bavianen

De baviaan behoort tot de makako's of oerwoudkatten. Er zijn vijf ondersoorten, die in de savannen en de steppen van Afrika en Saoedi-Arabië leven.

De mantelbaviaan heeft een lengte van maximaal 95 cm. Zijn vacht is bruinachtig van kleur. De mannetjes, die bijna twee keer zo groot zijn als de vrouwtjes, hebben sierlijke manen op de borst, schouders en aan de zijkant van de kop. De eeltplekken op hun achterste zijn erg opvallend, in de paartijd, lichten deze bij de vrouwtjes rood op.

Alle bavianen soorten hebben een lang gerekte hond-achtige snuit, en opvallend grote hoektanden.

Bavianen zijn sociale dieren die op de grond leven. Ze leven in familiegroepen die bestaan uit een ouder mannetje, dat de leiding heeft, en meerdere vrouwtjes en jonge dieren. Ze communiceren met elkaar door middel van allerlei gebaren en geluiden.

Overdag gaan ze met de gehele groep opzoek naar voedsel, ze eten voornamelijk planten, insecten en andere kleine dieren. 's Nachts rusten de bavianen in rotsspleten of in bomen. Daar zoeken ze bescherming tegen hun grootste vijand, het luipaard

Vrouwtjesbavianen krijgen ongeveer 170 dagen na de paring een jong, soms twee. Deze worden geboren tussen mei en juli. De eerste paar weken klemt het jong zich vast aan de vacht van de moeder, later worden de jongen op de rug van de moeder rondgedragen.

Omhoog