ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.385.198 bezoekers 209 leden Log in

struisvogel


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

Struisvogel

De struisvogel behoort tot de orde van de loopvogels. Het is de grootste vogel. Hij wordt meestal zo'n 2,50 meter hoog en rond de 150 kilo zwaar. Opvallend zijn de lange, sterke poten. In tegenstelling tot andere vogels heeft de struisvogel aan elke poot maar twee tenen. Beide wijzen naar voren. Één teen is sterk ontwikkeld en voorzien van een klauw.

De romp van de struisvogel is groot en zwaar. Zijn hals is lang en beweeglijk en hij heeft een kleine kop met in verhouding grote ogen. De snavel is breed en redelijkl spits. De neusgaten zijn duidelijk te zien.

Vroeger kwamen de struisvogels ook in Azië voor, tegenwoordig komen ze alleen nog maar in Afrika voor. Ze leven op grasvlakten, in halfwoestijnen en steppengebieden.

Ze etenhoofdzakelijk planten, soms eten ze echter ook insecten of kleine gewervelde dieren. De struisvogels eten ook zand en kleine stenen om het voedsel in hun maag klein te maken.

Struisvogels zijn sociale dieren die in kleine groepen leven. Ze gaan gezamenlijk op zoek naar voedsel. Dit doen ze meestal samen met zebra`s en antilopen. In de broedtijd verzamelt het mannetje enkele vrouwtjes om zich heen. Hij heeft een hoofdhen en 2-3 bijhennen. De vrouwtjes leggen samen maximaal 30 eieren in een kuil in het zand.

Een ei kan wel 2 kilo wegen, dit komt ongeveer overeen met de inhoud van 30 kippeneieren. De eieren worden door het mannetje en het vrouwtje uit gebroed. Wanneer de jongen uit het ei komen zijn ze ongeveer zo groot als een kip. Hun verenkleed bestaat uit grijze, stekelige veertjes. Ook de mannetjes helpen bij het grootbrengen van de jongen.

De grootste vijand van de struisvogel is zo als gewoonlijk de mens. Vroeger werd er vanwege hun witte pronkveren al op de mannetjes gejaagd. De veren werden gebruikt voor hoeden en voor verenboa's die men veel droeg.

Het leefgebied van de struisvogel is sterk verkleind door de mens. De dieren zijn makkelijk in gevangenschap te houden. In Afrika worden ze gekweekt op boerderijen en worden ze gebruikt als lastdier of trekdier.

Omhoog