ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.388.473 bezoekers 209 leden Log in

nijlpaardenAlles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nijlpaarden

In de waterrijke gebieden van Midden-Afrika en Zuid- Afrika leeft het nijlpaard. Zijn enorme lichaam, dat ongeveer 4 meter wordt, weegt maximaal 3000 kilo.

Het lompe, bijna vierkante lichaam en de enorme kop vormen de belangrijkste kenmerken van het nijlpaard. De ogen en oren zijn klein, de neusgaten groot en spleetvormig.

Het nijlpaard heeft een enorme bek met opvallend grote hoektanden. Deze slagtanden kunnen maximaal 70 cm lang worden en ze kunnen een gewicht van 4 kilo bereiken. Door zijn muil wijd open te sperren en een angstaanjagend gebrul uit te stoten, kan hij zijn rivalen angst aanjagen.

Wanneer nijlpaarden om de leiding van een groep of om de beste plaats aan de oever vechten, stormen ze op elkaar af en slaan ze met zijwaartse bewegingen van hun kop de slagtanden bij elkaar in het lichaam.

Nijlpaarden leven in groepen van ongeveer 15 dieren, een mannetje is de leider.

Nijlpaarden kunnen goed zwemmen. Aan hun korte dikke poten hebben ze voeten, de tenen zijn door zwemvliezen met elkaar verbonden. Een groot deel van de dag brengen ze in het water door. Hier duiken ze ook naar waterplanten. Ze kunnen tot 6 minuten onder water blijven. Wanneer het dier wil ademen, hoeft het alleen de kop een beetje uit het water op te heffen. De neusgaten, de ogen en de oren liggen hoog op een plat vlak.

Behalve met waterplanten eten nijlpaarden ook grassen en vruchten, die ze op het land vinden.

De jonge nijlpaarden worden in het water geboren. Hier vindt ook de paring plaats. Na een draagtijd van 230 tot 240 dagen komt het jong in ondiep water ter wereld. Het wordt ongeveer een jaar lang gezoogd.

Wanneer nijlpaarden op de oever liggen te rusten of te zonnen komen er kleine, op spreeuwen lijkende, ossenpikkers en koereigers op hen zitten. Zij ontdoen de bijna onbehaarde huid van bloedzuigers, teken, en andere daar op lijkende diertjes.

Omhoog