ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.350.842 bezoekers 209 leden Log in

gnoes


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

Gnoe

De gnoe is een kuddedier dat tot de familie van de holhoornigen behoort. Het dier leeft in Afrika en het is bekend geworden door het feit dat ze ieder jaar een massale trektocht ondernemen in het oosten van Afrika. De gnoes leggen dan meer dan 1000 kilometer af tijdens hun zoektocht naar water en weiden.

In de paringstijd worden kudden gevormd van 150 vrouwtjes en jonge dieren. Deze worden door één tot drie mannetjes bewaakt en beschermd. Deze verdedigen ook tijdens de trek het omliggende gebied.

Na de paring duurt het ongeveer 8,5 maand voordat de vrouwtjes een jong ter wereld brengen. Het jong kan enkele minuten na de geboorte al staan en spoedig met de kudde mee trekken.

Afgezien van de grootte lijken de mannetjes en vrouwtjes heel veel op elkaar. Ze hebben een onbeholpen lichaam. Vooral blauwe gnoes zien er met hun baard en donkere gezichtskleur altijd wat treurig uit. De dieren maken een snuivend en knorrend geluid. 

Tot de grootste vijanden van de gnoes behoren het jachtluipaard, de leeuw en de hyena. Misschien zijn ze daarom dikwijls samen met de waakzame zebra`s onderweg.

 

Meer informatie over de gnoe in het paspoort: wildebeest (gnoe).