ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.097 bezoekers 209 leden Log in

zebra


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

 

 

Zebra

 

Zebra's zijn gestreepte wilde paarden in Afrika. Er zijn drie soorten die weer in verschillende groepen kunnen worden verdeeld.

De Grévy-zebra komt nog in kleine aantallen voor in het noordoosten van Afrika. Zijn huid heeft veel dunnere strepen dan die van de andere zebra soorten, de oren van deze zebra zijn groter. Hij wordt tot 1,60 meter hoog en meer dan 400 kilo zwaar.

De Zuid-Afrikaanse bergzebra komt in twee soorten vor. Toen de Kaapse zebra op 25 exemplaren na uitgeroeid was, heeft men drastische maatregelen genomen om hem te beschermen. Tegenwoordig zijn er weer ongeveer 200 dieren. Van de tweede ondersoort, de Hartmann-zebra, zijn ook slechts enkele duizenden dieren overgebleven.

De meest voorkomende soort is de steppenzebra. Deze soort kent vijf ondersoorten. De huid van alle zebra?s is anders getekend.

De steppenzebra is 's ochtends vroeg al actief. Van zijn rustplaats trekt hij naar de grasvlakten om daar gras en kruiden te eten. Tussendoor zoekt hij een waterplaats op.

Steppenzebra's leven in grote kudden bij elkaar. Een familiegroep bestaat meestal uit ongeveer zes merries en hun veulens en een oudere hengst. Wanneer de hengst een bepaalde leeftijd heeft bereikt (16-18 jaar) staat hij zijn plaats vrijwillig af aan een jongere hengst. Deze is minstens zes jaar oud.

Ook als een kudde uit een groot aantal familiegroepen bestaat kunnen de dieren toch hun eigen familieleden herkennen aan de tekening, de geur en de roep.

De merries van steppenzebra's brengen na een draagtijd van ongeveer een jaar een veulen ter wereld, waarmee ze zich enkele dagen van de kudde afzonderen. Wanneer het geleerd heeft zijn moeder te herkennen, keren ze naar de kudde terug. Het veulen wordt nog ongeveer een half jaar gezoogd en kan zich na een jaar alleen redden

Omhoog