ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.506 bezoekers 209 leden Log in

chinchillas: fokken


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.hetdierenrijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel, die informatie is ook uitgebreider. Daarnaast is die site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze informatie op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

Chinchillas: fokken.

 

Waneer je eenmaal met chinchilla's houden begonnen bent is het een kleine stap om er mee te gaan fokken. Hier vind je een paar tips en aanwijzingen. Tevens beschrijven we drie manieren van chinchilla fokken.

Tip 1.

* Als eerste, en dat weet denk ik wel iedereen, fok niet alleen mutaties. Ik weet dat het leuk is maar het resultaat valt altijd tegen. Je kunt wel leuke jongen krijgen maar zonder goede standaard ouders blijven ze klein en en van een goede pelsdichtheid en bouw is vaak al helemaal geen sprake. Ook laat de gezondheid van deze dieren vaak te wensen over. Verpaar een chin uit twee mutaties daarom altijd eerst weer met een gezonde volle standaard met een goede bouw, je beste, en ga met die jongen weer verder.

Tip 2.

* Goede fokdieren koop je niet in een dierenwinkel of bij een handelaar! Een echt goede standaard chinchilla kan meer dan 80 euro kosten!

Tip 3.

* Verpaar mutaties altijd met standaard (dragers).

Tip 4.

* Een Violet met een wit/moziek of wit/zilver kruisen geeft geen Wit Violet o.i.d ! ( Dat denken sommigen wel...) Daar komt meer bij kijken.

Tip 5.

* Veel mensen haken na een paar jaar weer af...

Hoe te beginnen ?

* Als beginnend fokker is het volgens ons het beste om met zorg een mooi koppeltje te kopen. Koop je niet meteen scheel in te dure mutaties, fok ze zelf. Koop meteen een extra kooi voor de toekomstige jongen, voor het geval je deze niet op tijd kunt verkopen. Zo kun je optijd de jongen bij de ouders weghalen, niet eerder dan acht weken en niet later dan tien weken om inteelt te voorkomen. Zet ze direkt apart, bokjes en vrouwtjes gescheiden.

Let op de Bouw:

* Een goede chinchilla heeft een ronde vorm, een vrij korte dichte nek en geen spitse kop maar een stompe; Is fors, niet zo'n klein mutatietje; Moet een goede stevige pelsdichtheid hebben en een mooie heldere kleur. Ze zijn aktief en nieuwsgierig, maar met een gezonde voorzichtigheid.

Handig:

Draagtijd en geboorte;

*Vanaf vijf maand is een chinchilla soms al geslachtsrijp en kan gedekt worden. Omdat ze dan nog niet volgroeid is wordt een minimale leeftijd van acht maand aan gehouden om ze in de fok te zetten. De draagtijd van een chinchilla is gemiddeld 111 dagen. Tijdens deze maanden heeft de chinchilla behoefte aan extra voer. Ze zal ook wat meer aan de knaagsteen knagen. Een chinchilla draagtdus veel langer dan een gewoon knaagdier. Dit heeft wel als gevolg dat chinchilla-tjes helemaal klaar worden geboren. Als ze eenmaal droog zijn lopen ze al direct door de kooi. Ze drinken bij de moeder en eten al snel hooi mee. Na een dag of tien eten ze al een beetje pellets mee. Gemiddeld geeft een chinchilla twee jongen. Kijk bij het stukje problemen wat voor complicaties er kunnen optreden. Na acht weken kunnen ze bij de moeder weg maar uiterlijk voor de vierde maand ivm inteeld.

 

Hou er rekening mee dat er geregeld jongen dood kunnen gaan ( zo'n 10% ), direkt na de geboorte of zelfs na een paar weken.Vaak is de oorzaak onduidelijk en is er, helaas, niks aan te doen. Een oorzaak kan zijn dat het bokje direkt na de worp het vrouwtje wil dekken. Hij kan dan tijdens zijn wilde pogingen de jongen dood drukken . Je kunt dit voorkomen door te zorgen voor een schuilplaatsje, zoals een bloempot ofzo. Of je haalt vlak voor of direkt na de worp het bokje weg. Andere oorzaak kun je zoeken bij het voer. Zitten er wel de juiste en voldoende voedingsstoffen in?

(Bron: www.chinchillas.nl)

Omhoog