ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.130 bezoekers 209 leden Log in

konijnen: speelgoed


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

 KONIJNEN:

Hoe belangrijk speelgoed is......

Veel mensen willen goed voor hun konijn zorgen, en om te voorkomen dat hun konijn zich verveeld geven ze het een in de dierenwinkel gekocht fel geverfd stukje hout in de vorm van een wortel. Vervolgens doet het konijn er weinig mee, conclusie: het konijn heeft geen speelgoed nodig. Grote onzin, een konijn heeft wel degelijk speelgoed nodig, maar het is geen kat die met enige stimulans zelf gaat spelen, hoewel men er vaak wel van uit gaat.

Bijna alle konijnen vervelen zich, soms word dit ge-uit door bijv. het slopen van een hok of meubel, bij het andere dier door bijterig en aanvallend gedrag, weer ander konijn word er juist heel aanhankelijk van, en dan zijn er ook nog waar je niets aan merkt. Hoe dan ook, verveling is slecht! Een konijn dat zich verveeld is veel vatbaarder voor ziektes dan normaal.

Het speelgoed van een konijn moet je vaak niet in de dierenwinkel zoeken, maar gewoon buiten. Er is namelijk maar één soort speelgoed dat echt geschikt is voor konijnen, en zelfs heel erg gezond: wilgentakken!

Leg de wilgentakken, als het kan met wat bladeren in het konijnen hok, de takken moeten iets korter dan het hok zijn. Andere houtsoorten kunnen echt niet, wilgenhout splinterd als enige niet en splinterend hout is gevaarlijk. Hoe meer uitsteeksels de takken hebben hoe beter, en ook hoe voler het hok hoe beter, geef het konijn TE veel! Het lijkt vreemd, maar alleen als een konijn zoveel takken heeft dat het hok voor bijna 25% onbegaanbaar is is het goed. Anders doet het konijn er niets mee, de takken moeten namelijk in de weg liggen. De wilgentakken zullen dan voor het konijn in de weg liggen, en het konijn zal ze dan proberen te verplaatsen, daarbij zal het ook de bast er af gaan knagen en gedeeltelijk op eten. Als ze de takken bijna helemaal kaal hebben geknaagd (dit kan binnen enkele dagemn zijn) verwijderd u ze uit het konijnen hok.

De wilgen takken zijn dus goed als speelgoed, maar ook om de weerstand op peil te houden, in de bast en de bladeren zitten belangrijke vitamines en mineralen, daarbij is het spelen ook goed voor de gezondheid: Konijnen scherpen hun tanden door het knagen, de bladeren en de bast zorgen voor veel vitamines en mineralen waarvan sommigen zelden of nooit in konijnen voer voorkomen, en soms zelfs niet in groenten en fruit. Daarbij word de spijsvertering door de bladeren enorm gestimuleerd, hierdoor word een konijn wat minder snel dik en is de kans op darm-inmobiliteit kleiner. Het vervangen van fruit door wilgenbladeren is een optie, als het niet vaker dan twee keer in de weeks gebeurd, het regelmatig geven van een klein takje met verse bladeren is misschien een betere oplossing. Let op dat te veel ook zorgt voor dikke konijnen, maar als een konijn genoeg bewegings vrijheid heeft kan je heel veel geven voordat je te veel geeft.

Veel internet sites en boeken geven aan dat ook het geven van oude boeken, buizen, enz, enz. goed zijn om te geven, doe dit NIET!

Omhoog