ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.529 bezoekers 209 leden Log in

hamsters: verzorging


   HAMSTERS

Vacht:

Bij de langharige rassen moet je regelmatig de vacht borstelen, door met bijv. een zachte, droge en met wat warm water bevochtigde tandenborstel. Bij de kortharige rassen hoeft dat niet.

Hygiëne:

Elke dag moet de urine worden verwijderd, de meeste hamsters hebben daar een speciale hoek voor. Per week moet de hele kooi worden schoongemaakt: de spullen en de kooi moeten worden gewassen enz.

Eten:

Elke dag moet hij natuurlijk eten en drinken. Ververs het water iedere dag! Let er ook op dat hij het fruit niet meeneemt naar zijn huisje, want als je het daar laat is dat ongezond.

Nagels:

Meestal slijten de nagels goed af, en hoeven ze niet worden geknipt. Maar als een hamsters toch lange nagels heeft, moet je ze laten knippen. Bij de meeste dierenwinkels kan je dat (gratis) laten doen. Als een hamster te lange nagels heeft, komt dat meestal door het ontbreken van mogelijkheden om te kunnen knagen, klimmen en graven. takken

Tanden:

De tanden van een hamster groeien zijn hele leven door, je moet daarom zorgen dat de tanden kunnen afslijten, dat gebeurt door het knagen. Het is raadzaam een knaagsteen in de kooi te hebben en dat er in het voedsel ook altijd wat hard voedsel te vinden is. Ook kan je in de dierenwinkel speciale takken kopen waaraan de hamster kan knagen, dit is veiliger dan gewoon takken geven die komen van bomen die ergens langs de weg staan. Hierboven staat een plaatje van de takken.
Het is erg belangrijk dat de tanden voldoende afslijten. Als ze echt te lang zijn dan kan de hamster niet meer eten en daardoor zelfs sterven. Als de tanden te lang zijn, moet je ze door de dierenarts laten knippen. Doe dit nooit zelf!

Als je een paar dagen weg bent......:

Als je een paar dagen weg bent kan je jouw hamster wel alleen laten, dit geldt voor 1 of 2 dagen. En als het echt niet anders kan 3 dagen. Bij meer dan 3 dagen is het het beste om iemand te zoeken om voor die tijd je hamster te verzorgen. Wees er zeker van dat die persoon het kan, en geef ook tips wat je meestal doet (bijv. wanneer je hem meestal eruit haalt, hem te eten geeft enz.). Als je een paar dagen weg bent, moet je voordat je weggaat de kooi hebben verschoond. Ook moet je er dan zeker van zijn dat hij genoeg eten heeft. Verschoon ook het drinken vlak voordat je weggaat.

Als je echter een langere tijd weggaat kan je jouw hamster natuurlijk niet alleen laten. Je kan vragen of vrienden voor de hamster willen zorgen (dus je brengt je hamster dan naar hun woning), maar je kan ook je hamster gewoon thuis laten en vragen of de buren/kennissen de hamster verzorgen. Dit zijn goede mogelijkheden, maar je moet er wel zeker van zijn dat de verzorgers verstand hebben van het verzorgen van hamsters. Ook is het handig om een soort lijstje te maken met wat je bijv. je hamster te eten geeft en hoe laat.
Een andere mogelijkheid is hem onder te brengen in een dierenpension. Het dier wordt goed verzorgd, maar je moet natuurlijk wel betalen. Als je je hamster wilt laten onderbrengen in een dierenpension is het ook verstandig om daar eerst een kijkje te nemen, zodat je zeker weet dat hij goed verzorgd wordt.
De laatste mogelijkheid is de hamster zelf mee te nemen op vakantie. Je moet dan wel opletten dat als je de hamster en de kooi in de auto laat (om bijv. iets te drinken) je de auto niet parkeert in de zon. Ook moet je er voor zorgen dat er frisse lucht aanwezig is.

LET OP! Zwangere vrouwtjes kunnen gestresst worden bij een verandering van de omgeving. Zo kan het gebeuren dat ze hun jongen opeten of geen melk meer geven. Daarom is het het beste om ze gewoon thuis te laten en te vragen of de buren/kennissen voor ze willen zorgen.

een

Bron: www.dehamster.nl

Omhoog