Indianen&fluitmuziek

Communities

ZeelandNet

Indianen&fluitmuziek

Ontdek de indianenfluit

Zeelandnet Communities gaat stoppen, lees hier verder
17.372 bezoekers 1 lid Log in

De legende van de indianen fluit


De legende van het ontstaan van de  Indiaansefluit

 Eens, vele generaties geleden wisten de mensen niet  hoe ze  fluiten moesten  maken wel trommels en ratels.

 In die lang vervlogen tijden, voordat de blanke man kwam met zijn paard en vuurstokken, ging een jonge jager op jacht.  Het Vlees was schaars, en de mensen in zijn dorp hadden honger

Hij vond de sporen van een eland en volgde hem voor een lange tijd. De eland was wijs en snel. Het is het dier van liefde charme en bezit . Als een man de medicijn van de Elanden heeft, zal hij degene die hij lief heeft voor zijn vrouw kunnen winnen.  Hij zal ook een gelukkige jager zijn.

 

Onze arme jonge man had geen Elanden medicijn. Na vele uren dat hij eindelijk inzicht zijn spel. De jonge jager had een mooie nieuwe boog en een pijlkoker van otterhuid vol goede, rechte pijlen  met punten obsidiaan  scherp, zwart  en glanzend als glas . De jongeman wist hoe hij zijn wapen  moest gebruiken, hij was de beste schutter in het dorp. De Eland  slaagde er echter steeds in buiten bereik te blijven, van de jager. Al de aandacht van de jongeman was bij  zijn prooi zodat hij niet oplette waar hij heen ging.

In de schemering  bevond hij zich diep in een dicht bos van hoge bomen. De sporen  waren verdwenen , ook de Eland. De jongeman merkte dat hij verdwaald was en dat het nu te donker was om zijn weg uit het bos te vinden. Er was niet eens een maan om hem de weg te wijzen.

 Gelukkig vond hij een beek met helder, koud water om zijn dorst te lessen. Gelukkig, had zijn zus hem een  tas mee te nemen gegeven, gevuld met  Wasna - pemmican – (gedroogd vlees vermengt  met  bessen en niervet.  Zoete, sterke Wasna een handvol is genoeg voor een  man om het  een paar dagen  uit te houden. Nadat de jongeman had gedronken en gegeten, rolde hij zich op zijn bonten gewaad, leunend met zijn rug tegen een boom, probeerde wat rust te krijgen. Maar hij kon niet slapen . Het bos was vol vreemde geluiden  de angstaanjagende kreten van nachtdieren, het geluid van uilen en het zuchten van de bomen in de wind. Hij had al deze geluiden gehoord, maar nu leek het alsof hij ze voor de eerste keer hoorde. Plotseling was er een heel nieuw geluid,  dat noch hij, noch enig ander mens ooit had gehoord.

 Het was erg treurig, verdrietig en spookachtig . Op een bepaalde manier  maakte het hem bang, dus hij trok zijn  mantel strak over hem en pakte zijn boog, om ervoor te zorgen dat deze goed was gespannen .

Aan de andere kant, was dit nieuwe geluid  als een lied, mooi voorbij de verbeelding, vol van liefde, hoop en verlangen. En dan, voor hij het wist was  de nacht al half voorbij en viel hij  plotseling in slaap. 

 Hij droomde dat een vogel genaamd Wagnuka, de roodharige specht aan hem verscheen hij zong een vreemd mooi nieuw lied, dat zei: " Volg mij en ik zal je het  leren . "

 Toen de jonge jager wakker werd, was de zon al hoog , en op een tak van de boom waartegen leunde hij zat  een roodharige specht . De vogel vloog weg naar een andere boom en vervolgens naar de andere, maar nooit heel  ver, hij keek heel de tijd over zijn schouder naar de jonge man  "Kom op ! " Steeds  weer  hoorde  de jager dat prachtige lied , en zijn hart verlangde naar de zanger te vinden.

 De vogel vloog in de richting van het geluid,  met zijn vlammende rode kop fladderend door de bladeren waardoor hij makkelijk te volgen was. Eindelijk landde de vogel op een cederboom en begon te tikken en hameren op een dode tak, en maakte een geluid als het snelle  slaan op kleine trommel.

Plotseling was er een windvlaag  en opnieuw de hoorde de jager dat mooie geluid  in de buurt  boven hem.

 Toen ontdekte hij dat het lied kwam van de dode tak die de specht had doorboord met zijn snavel . Hij hoorde dat de wind die het geluid maakte als hij door de gaten  blies die de vogel  in de tak had geboord.

" Kola , vriend , " zei de jager , "  laat me deze tak mee naar huis nemen. Je kunt  zelf weer een ander maken . " Hij pakte de tak, een hol stuk hout  met de lengte van zijn onderarm  vol met gaten . De jongeman liep terug naar zijn dorp. Hij had geen vlees om zijn stam te brengen , maar hij was ondanks dat toch heel gelukkig .

 Terug in zijn tipi , probeerde hij om de dode tak  te laten zingen voor hem. Hij blies er op, hij zwaaide hem rond  maar er kwam geen geluid . Het maakte de jonge man triest. Hij wilde zo graag  die prachtige klank horen . Hij gezuiverde  zichzelf in de zweethut en klom naar de top van een eenzame heuvel.  Daar, naakt , rustend met zijn rug tegen een grote rots, vastte hij voor vier dagen en vier nachten, wachtend  op een droom ,een visioen om hem te leren hoe je de tak laat zingen. In het midden van de vierde nacht, Wagnuka , de vogel met de vlammend rode vlek op zijn hoofd , verscheen hem en zei: " Kijk naar mij . ' En in zijn visie keek jonge man zeer zorgvuldig.

Toen hij wakker werd vond hij een cederboom. Hij brak een tak , en werkte  vele uren om deze uit te  hollen met uit met een boog -string boor. Net zoals hij dat  Wagnuka dat had zien doen in zijn zijn visie . Hij sneed  de tak in een vorm van een vogel met een lange nek en een open snavel . Hij schilderde de bovenkant van het hoofd rood met washasha , de heilige vermiljoen kleur van de vogel. Hij bad . Hij rookte de tak met wierook van het verbranden van salie en zoete gras. Hij betastte de gaten zoals had hij had zien gebeuren in zijn droom, al die tijd blaast hij zachtjes in het einde van zijn fluit. Want dit is wat hij had gemaakt de eerste fluit, de allereerste siyotanka. En plotseling was er het lied, spookachtige en mooi voor woorden , en alle mensen waren verbaasd en blij.

 In het dorp woonde een Itancan, een groot en machtig opperhoofd. Deze  Itancan had een dochter, die was mooi, maar ook erg hoogmoedig. Veel jonge mannen had geprobeerd om haar liefde te winnen, maar ze  allemaal had afgewimpeld. Denkend aan haar maakte, de jonge man een speciaal lied  een lied dat er voor zou zorgen dat deze trotse Wincincala verliefd op hem werd. Dicht bij een hoge boom een beetje weg van het dorp, blies hij op zijn fluit.

 

Opeens hoorde Wincincala  de melodie. Ze zat bij haar vader, het opperhoofd  in de tipi, te genieten van veel goed vlees.  Ze wilde er zitten blijven, maar haar voeten wilden naar buiten  gaan  en haar voeten wonnen. Haar hoofd zei: "Ga langzaam, langzaam, " maar haar voeten zeiden: " Sneller, sneller. " In een mum van tijd stond ze naast de jongeman. Haar geest beval haar lippen gesloten blijven, maar haar hart beval hen te openen . Haar hart vertelde haar tong te spreken.

" Koshkalaka , washtelake , " zei ze. " Jongeman, ik vind je leuk. " Toen zei ze: "Laat uw ouders een cadeau aan mijn vader sturen. Het maakt niet uit hoe klein, zal het worden geaccepteerd. Laat uw vader voor u spreken met mijn vader. Doe het snel, nu! "

 En dus is de ouders  kwamen te gemoed aan de wensen van hun kinderen  en de dochter van het opperhoofd werd de vrouw van de jonge jager . Alle andere jonge mannen hadden gehoord en gezien hoe dat kwam. Ook zij begonnen  een fluiten  van ceder te maken  met  de vormen van vogels  met een lange nek en open snavel ,  Het mooie spookachtige geluid van fluiten reisde van stam tot stam tot hij vulde de hele prairie . En dat is hoe Siyotanka de fluit is ontstaan, dankzij de ceder, de specht ,de wind en een jonge jager die geen eland had  geschoten maar die goed kon  luisteren

 Deze legende is uit [ Erdoes 1976 ] , pagina's 4-8, getranscribeerd van Edward Wapp 's thesis ( [ Wapp 1984 ] ) , Bijlage B.

 

Kokopelli
Is een mannelijke vruchtbaarheidsgod uit verschillende indiaanse culturen in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De god wordt meestal afgebeeld als een gebochelde fluitspeler met een grote fallus en veren of voelsprieten op zijn hoofd. Als vruchtbaarheidsgod beslist Kokopelli over domeinen als de bevalling en de landbouw. Daarnaast stelt hij de geest van de muziek voor. Kokopelli komt voor in de Hopimythologie, waar hij vergezeld is van een partner, Kokopelmana. Ook de Zuni kennen Kokopelli. De Kokopellicultus gaat ten minste terug tot de tijd van de oude Pueblovolkeren.

 De oudste afbeeldingen van de figuur zijn te vinden op aardewerk van de prehistorische Hohokam-indianen uit de 8e of 9e eeuw n.Chr

(BRON Wikipedia)

 

 

 
Omhoog