Villa Hutspot & Cous cous vanuit :Holland

Communities

ZeelandNet

Villa Hutspot & Cous cous vanuit :Holland

Welkom op de community Villa Hutspot & Cous cous

75.208 bezoekers 7 leden Log in

Gebak / koekjes


Gebarsten koekjes



125 gram zachte boter
375 gram bruine basterd suiker
1 theelepel vanille extract
2 eieren
50 gram pure chocolade gesmolten
75 mililitel melk
350 gram bloem
2 eetlepels cacaopoeder
2 theelepels bakpoeder
1/4 theelepel gemalen piment
75 gram gehakte pecannoten
poedersuiker

vet 2 bakplaaten licht in.Klop de boter,suiker en vanille tot een licht romige massa.
Klop de eiren er 1 voor 1 doorheen , de gesmolten chocolade en melk ook door het botermengsel roerenmeng alles goed door elkaar.
Roer de pecannoten erdoor.En zet het mengsel minimaal 3 uur in de koelkast of nog liever een hele nacht.

Verwarm de oven op 180 graden.Rol eetlepels van het mengsel door de gezeefde poedersuiker zodat deze met een laagje wordt bedekt.
Leg de koekjes een stuk uit elkaar op de bakplaat minimaal 3 cm.(de koekjes lopen uit)
Bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten lichtbruin en net stevig zijn.
Laat ze 4 minuten afkoelen op de bakplaat waarna je ze op een rooster laat afkoelen...

Mijn variatie halveer het recept en neem in plaats van vanille extrac amandel extract ,
en in plaats van pecannoten gemalen amandelen.
Laat de chocolade en cacaopoeder ook weg.

_______________________________________________________________________________-

  Luchtig koekje

3 eiwitten, 200 gr poedersuiker, 250 gr gemalen amandelen, citroenaroma, 1/2 tl kaneel

Sla de eiwitten met de mixer stijf en voeg geleidelijk aan de suiker toe.

Houd drie el voor de garnering achter.

Spatel door de rest van het eiwit, de amandelen, enkele druppels citroenaroma en de kaneel.
Vul de spuitzak met een het mengsel en een glad spuitmondje met het kaneelmengsel.


Leg een uitsteekvormpje op de beboterde en met bloem bestoven bakplaat en spuit de vorm vol.
Neem de vorm eraf en leg die verder op de bakplaat en spuit opnieuw vol ga zo door tot het mengsel op is.

Spoel de spuitzak uit en droog hem af, vul hem dan met het achtergebleven eiwit. Spuit op elke ster een cirkel en laat de sterren midden in een voorverwarmde oven drogen.

30 minuten op 150 graden

_________________________________________________________________________________

 

CAKEROL


90 gram bloem , 3 eieren licht geklopt, 125 gram fijne kristalsuiker,
jam evetueel wat gemalen kokoks , hagelslag.
en voor de echte zoetenkouw poedersuiker.

Oven aanzetten op 190 graden.
zeef de bloem op een papier 3 maal.
en met mixer de eiren 5 minuten opkloppen... nu kun je 100 gram suiker er rustig bijvoegen en 2 minuten verder opkloppen, waarna je met een spatel de bloem er ook rustig doorheen schept.

Dit mengsel in een bakblik van ongeveer 25 x 30 centimeter en bekleed tot over de randen met bakpapier/bakfolie laat lopen.Waarna gelijkmatig uitsmeren.
En 10 a 12 minuten in het midden van de oven plaatst.


Je legt nu een schone theedoek met daarop bakpapier of bakfolie en verdeel hierop de overgebleven suiker. Eventueel wat grof gemalen nootjes.
Haal de cake uit de oven en plaats die op de suikerbekleede folie.
Waarna je hem gelijk oprolt en laat liggen voor 5 minuten.


Na 5 minuten rol je hem uit op een rooster en besmeer je hem met jam of eventueel chocopasta.
wederom weer oprollen.

Je kunt nu de buitenkant licht met abrikozenjam insmeren en door de kokos of hagelslag rollen.
In plakjes snijden maak wel je mes schoon als je verschillende smaken jam gebruikt.

Voor de echte zoetekauw kun je nog wat poedersuiker eroverheen strooien.

Rozenbrood koek



Oh dit is echt een aanrader,
via een franse Nadia.
Kreeg ik dit recept in mijn bestand en heb het ook gelijk uitgeprobeerd......
nou nou het is smullen hoor lekker met een bakje thee of koffie.

Eventueel kun je er wat karamelsaus overheen doen maar dat heb ik achterwege gelaten.

probeer m'n ook eens te maken het is echt een tip!!!! voor als je visite krijg.doe ingrediënten in deze volgorde in een kom of beter broodmachine om te knedenlet op alleen kneden!!!250 milliliter lauwe melk ,80 gram suiker , 5 gram zout, 1 eiwit ,500 gram witte patent bloem , 20 gram verse gist in het midden kruimelen , en 125 gram boter verdelen over de 4 hoeken.kneden tot je een elastis deeg krijgt en goed laten rijzen.inmiddels 100 gram amandelen tot poeder malen samen met een zakje vanillesuiker,100 gram rozijnen in lauw water laten wellen na 20 minuten rozijnen afgieten en even uitknijpenniet fijnknijpen.inmiddels het deeg gerezen is kun je het keukenblad met wat bloem bestuiven enhet deeg uitrollen tot een lap van 48 centimeter breed en 35 centimeter hoog.even laten rusten (5 minuten). inmiddels het restje boter 50 gram even smelten.en daarna op de gehele lap strijken.oven op 180 graden zetten om voorteverwarmen.zo ook het mengsel van gemalen amandelen met vanillesuiker.met wat kaneel bestrooien , en de rozijnen ook mooi verdelen.nu de lap oprollen en in 8 gelijke stukken verdelen (6 centimeter.) de stukken in een met boter besmeerdeen bloem bestoven taartvorm plaatsen zie foto boven.afwerken met geklutst eigeel gemengd met 2 lepels melk, waarna in de oven van 180 graden plaatsen voor 30 minuten eventueel nog 10 minuten langer hou het even in de gaten!!!thee of koffie zetten en ..............walla smakkelijk dan maar he?Rozenbrood koek

_____________________________________________________________________________________________________

Chabakia ( honingkoekjes)

Deze honingkoekjes worden het meest gegeten en gemaakt tijdens de Ramadan.

Er zijn heel veel variaties: de een voegt wat toe, zoals gemalen amandelen of walnoten.
En de ander laat iets weg.
Soms wordt er saffraan toegevoegd voor een mooie gele kleur.

100 gram gepelde amandelen
125 g sesamzaad
250 g patentbloem
1/2 zakje bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel gedroogde gist (zakje)
1 envelopje saffraan
50 g boter
1 ei
1 eetlepel natuurazijn
1 liter zonnebloemolie
ca. 700 g vloeibare honing

Amandelen in keukenmachine fijnmalen.
Sesamzaad in droge koekenpan goudbruin roosteren.

Boven kom bloem zeven en mengen met amandelmeel, tweederde van sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
Gist oplossen in 2 el lauwwarm water en hierin ook saffraan weken.

(In magnetron) boter smelten.
In kom saffraan-gistmengsel, ei, azijn en mespunt zout door gesmolten boter roeren. Botermengsel met vingertoppen door bloem mengen.
Nog enkele lepels water toevoegen en massa snel tot soepel deeg kneden.

Deeg 10 min. laten rusten en dan in ballen zo groot als sinaasappels verdelen.
Deegballen in plastic zak of plasticfolie verpakken om uitdrogen tegen te gaan.

Deegbollen telkens op met bloem bestoven werkblad uitrollen tot deeglap van 2 mm dik.
Repen van 18 cm lang en 2 cm breed uit deeglappen snijden.
Maak 'wokkels': elke reep twee keer losjes omrollen, onderste deegreep over wokkel vouwen en bovenaan vastdrukken.
Onder plasticfolie bewaren.

Koekjes bakken:
In (frituur)pan olie verhitten tot 180 ºC. In ruime pan laag water aan de kook brengen.
Honing uit potten in kleine pan laten lopen. Kleine pan in pan met kokend water hangen en honing op zeer laag vuur verwarmen (niet laten koken!).

Koekjes (chabakia) in kleine porties goudbruin frituren. Porties telkens met schuimspaan uit frituurolie nemen en op keukenpapier laten uitlekken.

Chabakia met andere schuimspaan in honing laten glijden en even laten drijven, zodat ze honing kunnen absorberen.
Koekjes uit honing nemen, naast elkaar op grote schaal leggen en royaal met achtergehouden sesamzaad bestro 

Abrikozen sinaasappelsouffle

Hak 3 abrikozen (uit een blik van 410 g) grof en verdeel deze over licht ingevette en met fijne suiker bestrooide souffléschaaltjes van 8 cm doorsnede.

Rasp de schil van twee sinaasappels fijn en verdeel de helft daarvan over de soufflépotjes. Doe de rest van de abrikozen uit het blik en de sinaasappelrasp in een blender of foodprocessor.

Voeg 3 eierdooiers, zaadjes van 1 gehalveerde vanillestokje, 2 el slagroom, 1 tl vers geperst citroensap, 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels tarwebloem toe.

Pureer tot een zachte massa.

Doe drie eiwitten in een grote, schone, vetvrije kom.

Gebruik een elektrische handmixer, klop tot zich zachte pieken vormen.

Zeef ½ theelepel bakpoeder erover en klop weer tot zich stijve pieken vormen.

Spatel met een grote metalen lepel de puree door de geklopte eiwitten, let op dat het volume niet inzakt.

Schenk in de schaaltjes. Wrijf met je duim langs de binnenrand van elk schaaltje.

Bak in een voorverwarmde oven op 200 graden gedurende 6-12 minuten, tot de soufflés goed gerezen en goudbruin zijn.


Bestrooi met de poedersuiker en serveer.

________________________________________________________________________________________

Ik moet bekennen dat onderstaand recept en foto's niet van eigen hand komen maar ze zijn wel heerlijk om te maken......

binnenkort eigen foto's dan maar.....voor het gemak even deze.

Meringue / Schuimpjes met Caramelvulling gedoopt in Chocolade

Op de bovenste foto: met chocolade

maar je kan ook voordat je de caramel erop smeert de platte kanten in de chocolade dippen en na het hard worden de caramel vulling ertussen smeren.

Op de onderste foto: met caramel aan de onderkant zonder chocolade

70 g = 2 eiwitten (op kamertemperatuur)
62 g suiker
62 g poedersuiker

(Genoeg voor 1 brede bakplaat = 1 spuitzak)
Verwarm de oven voor op 120ºC (zonder bakplaat)
Klop de eiwitten een niet plastic kom, het liefst van koper.
Klop totdat er pieken ontstaan.
Klop er dan de suiker door lepel voor lepel en mix tussendoor.
Dan 10 minuten mixen, maar dat hield ik niet vol met de handmixer, en aangezien ik een koperen kom heb is 5 minuten wel genoeg.
Spatel dan de gezeefde poedersuiker erbij

Vul de spuitzak met het mooie glimmende goedje en spuit torentjes ter grootte van een pruim met een gekartelde spuitmond.
Draai de oventemperatuur naar 100ºC en zet de bakplaat erin.
Na 1:20 zet ik de ovendeur open op een kier (met een pollepel ertussen dan kan het vocht eruit).
De totale baktijd is ca. 2 uur.

Proef even, zijn ze nog taai laat ze dan in de oven 15 minuten, zet hem uit en laat ze erin staan.


voor een optimaal resultaat:
De eiwitten mogen geen spoortje van dooier of vet in zich krijgen.
De kom en garde moeten helemaal schoon zijn en zeker niet van plastic.
De eiwitten moeten op kamertemperatuur zijn.
De bakplaat moet koel zijn.
Je moet normaal bakpapier gebruiken en maar 1 keer.
Je moet achter elkaar doormixen, geen pauze houden.
Geen mengsel bewaren voor een 2e bakplaat (minder goed resultaat).
Een paar korreltjes zout bij het opkloppen van het eiwit.
Een spuitzak speciaal voor meringue's gebruiken i.v.m. vet worden van plastic.
Een metalen spuitmondje i.p.v. plastic.

Omhoog