Welkom op de site van de hulphonden!

Communities

ZeelandNet

Welkom op de site van de hulphonden!

Welkom op de community Het nut van hulphonden!

230.987 bezoekers 73 leden Log in

Welke rassen worden zoal opgeleid?


Verschillende hondenrassen die opgeleid worden tot hulphond

De meest bekende zijn
Golden retriever
 Labrador retriever, regelmatig ook kruisingen met deze beide retrievers.

Labradoodle is een kruising Labrador met Koningspoedel het grote voordeel van deze honden is dat ze niet verharen en zodoende geschikt zijn voor mensen met een allergie voor huisdieren.

Goldendoodle, kruising Golden Retriever met Koningspoedel.

Ook de koningspoedel wordt opgeleid tot hulphond.

Maar er zijn nog rassen die opgeleid zijn en worden:

Duitse Herder
Drenthse Patrijs
Cesky Fousek
Harzer Fouks ( dit is een oud Duitse Herdershond) werden jaren geleden nog wel opgeleid maar nu niet meer.
Dobermann (zelden)
Duitse staander

We hebben op dit moment een aantal grote Poedels in opleiding, zeer persoons gerichte honden, geen haren in huis, geschikt voor mensen met een allergie,wel veel vachtverzorging.
De grote Poedel wordt ook gekruist met een Labrador, dit wordt dan de Labradoodle genoemd. Hiervan zijn inmiddels al verschillende honden als hulphond geplaatst!

De Middelslagschnauzer, 1 geplaatst, een binnenkort in opleiding. Stoere hond, aanhankelijk, weinig vachtverzorging.

Het blijkt dat clienten en gastgezinnen nog erg hangen aan de Golden en de Labrador. Maar gezien hun gezondheidsproblemen kijken we ook naar andere geschikte rassen. Ook echte kruisingen nemen we in opleiding.


Zoals je ziet zijn niet alleen de Retrievers geschikt, er worden ook regelmatig kruisingen gefokt. Bij een hond die opgeleid wordt speelt schoonheid geen rol, het karakter en gezondheid staat voorop!

Het is jammer genoeg niet zo dat elke hond die zijn opleiding af heeft ook geleidehond wordt.
Het gebeurd regelmatig dat een hond wordt afgekeurd. Op de leeftijd van 1 jaar of iets ouder moet de hond medisch gekeurd worden en dan moet deze aan alle strenge eisen voldoen, dit is nodig omdat het werken optimaal moet kunnen gebeuren.
Ook komt het voor dat een hond afgekeurd wordt vanwege het karakter, elke hond heeft een eigen karakter maar soms is dat iets te sterk en blijft de hond in de fout gaan, dit kan natuurlijk niet als deze eenmaal geplaatst is, dat zou de nodige problemen op kunnen leveren.
Zo'n afgekeurde hond kan nog een prima huishond zijn, er wordt dan ook een geschikt adres voor gezocht, vaak blijft de hond bij het gastgezin, zoniet dan wordt hij/zij herplaatst.

Omhoog