Welkom op de site van de hulphonden!

Communities

ZeelandNet

Welkom op de site van de hulphonden!

Welkom op de community Het nut van hulphonden!

231.259 bezoekers 73 leden Log in

Nest problemen en het voorkomen er van.


Een nestje pups fokken is een heel leuk en dankbaar werk maar het is ook niet altijd rozengeur en maneschijn, er liggen steeds een aantal gevaren op de loer!!!Waar moet men altijd rekening mee houden;
Als eerste moet de omgeving waar de pups verblijven, (dit is meestal een kist) de eerste week 25 tot 27 graden warm zijn, dit om onderkoeling van de pups te voorkomen.
Onderkoeling is doodsoorzaak no. 1

Doodliggen, doordat de moeder op de pups gaat liggen;
Dit is te voorkomen door ervoor te zorgen dat er langs de rand van de kist afstaande plankjes of stokken zitten waar de teef tegen aan kan liggen en evt. pups die achter haar liggen toch nog ruimte hebben.

Niet of slecht drinken van de pups;
Als een pup niet of bijna niet drinkt kan men proberen om hem met sondevoeding op gang te helpen, vaak kan zo'n pup na een aantal keren met sondevoeding weer bij de moeder drinken.
Als een pup wel probeert te drinken maar kan de tepel niet goed vasthouden moet men er rekening mee houden dat deze pup evt. een gespleten gehemelte kan hebben, laat dit daarom ook altijd door de dierenarts controleren. In het geval van een gespleten gehemelte heeft de pup geen overlevingskans en moet helaas inslapen!

Het komt een enkele keer voor dat een volkomen gezond uitziende pup ineens in zijn slaap sterft, de oorzaak hiervan is nog steeds onbekent, ik zelf vergelijk het met een mensenbaby die de wiegendood sterft.

Er zijn nog tal van gevaren, zoals bacteriële infecties, die kunnen afkomstig zijn van de moeder door bv. een baarmoeder of melkklierontsteking, of door een navelonsteking (niet vergeten direct na de geboorte te ontsmetten) hou daarom ook moederhond goed in de gaten en bij elke verdachte verandering contact opnemen met de dierenarts, beter te vroeg alarmeren dan te laat!

En dan het zwemmersyndroom, in het nestje van Mayra hadden we bijna een zwemmertje. Gelukkig heb ik het tijdig ontdekt en is erger voorkomen, ik heb op de site van de dierenkliniek Sleeuwijk onderstaand stuk gevonden;

 

Het zwemmersyndroom
Over dit syndroom wordt weinig gesproken en misschien ook wel omdat weinig mensen deze aandoening herkennen. Zeker is dat het een ontwikkelingsstoornis is die vaker voorkomt dan veel mensen denken. Voor menig fokker is dit syndroom een ware nachtmerrie.

Herkennen van "zwemmer"

Op een leeftijd van 10-16 dagen, de leeftijd waarop pups normaal gesproken beginnen met lopen, lukt het de pup niet om te gaan staan. Vooral de achterbenen worden niet onder het lichaam gebracht, maar liggen zijwaarts, soms doen ook de voorbenen volledig mee. Als een pup, met deze aandoening, probeert vooruit te komen maken de voor- en achterpoten zijwaartse bewegen, dit lijkt op zwemmen, vandaar de term "zwemmer". Naast deze zo karakteristieke stand van de voor- en/of achterpoten, komt het vaak voor dat de pup ook een afplatting van de borstkast heeft.

Oorzaken van "zwemmer"

We hebben te maken met een ontwikkelingsstoornis van de pup, waarbij we niet kunnen spreken van dé oorzaak bij een zwemmer, maar er is sprake van een groep van oorzaken. Een hele kleine groep pups zijn zwemmers omdat ze lijden aan een probleem van het zenuwstelsel (b.v. waterhoofd), een probleem van het hart of een bacteriële dan wel virale infectie doormaken of hebben doorgemaakt. De grootste groep pups die zwemmer zijn hebben problemen uit een of meerdere van de navolgende categorieën:

De snelst groeiende of zwaarste pup uit het nest
De bodem van de werpkist is glad
Achtergebleven ontwikkeling en kracht van de bespiering
Hypermobiliteit van de gewrichten (zeer slappe gewrichtskapsels)
De pup wordt geboren met een iets afgeplatte borstkast

Oorzaken en gevolgen van afplatting van de borstkast

Indien een pup zwaar is en niet kan staan rust zijn hele gewicht op de borstkast, daardoor komt de meeste druk op het borstbeen terecht. Het gevolg hiervan is dat het borstbeen naar binnen wordt gedrukt en dat de ribben ter hoogte van het borstbeen naar binnen worden gebogen. Hierdoor wordt de borstholte in ernstige mate verkleind met als gevolg dat het hart, dat normaal gesproken vnl. aan de linkerzijde van de borst te voelen is, dermate in de knel komt te zitten tussen het borstbeen en de ruggewervels dat het dwars in de borstkast komt te liggen. Door het kleiner worden van de ruimte in de borstkast en het dwars in de borstkast

 

komen te liggen van het hart kunnen de longen zich niet meer helemaal ontplooien en begint de pup ademnood te vertonen. Dit uit zich in een snellere oppervlakkige ademhaling, waarbij soms wat vocht uit de neus komt. Soms neemt de benauwdheid dusdanige vormen aan dat de pups het hoofd en hals gestrekt houden. Dat is ook de reden dat de pups hoog gelegen plaatsen opzoeken. Ze happen bijna naar adem en de verschijnselen doen erg denken aan een longontsteking.

Behandeling van de "zwemmer"

De behandeling is natuurlijk mede afhankelijk van de oorzaak. Indien de pup in kwestie overgewicht heeft dan is het natuurlijk zaak om de hoeveelheid voeding iets te minderen. Men kan een voeding geheel of gedeeltelijk vervangen door het toedienen van electrolytenmix (b.v. orace®). Daarnaast is het altijd, ongeacht de oorzaak, nodig om de bodem van de werpkist te bedekken met b.v. vet-bed, waardoor de zwemmer meer steun heeft bij het gaan staan. Hierdoor worden de kapsels van de gewrichten minder overbelast. Ook "training" is aan te raden, hierbij moet er voor gezorgd worden dat de bespiering van de borstkast (pectoraal-spieren) en de achterbenen (adductoren) toeneemt. De "training" houdt in het op de benen zetten van de pups, massage van de spieren en het bewegen van de gewrichten in de juiste richting. Indien de pup wat ouder is, is het mogelijk om de pup te laten "zwemmen" in een teil of bad. Er kunnen ter ondersteuning van de spieropbouw verschillende preparaten worden toegediend, per injectie of oraal, dit afhankelijk van de oorzaak. Om verdere overbelasting van de gewrichten te voorkomen is het soms nodig de voor en/of achterpoten met een elastisch verband of elastiek bij elkaar te brengen zodat het spreiden voorkomen wordt. Bij ernstige afplatting van de borstkast is het nodig om op de hieronder aangegeven manier het borstbeen te ontlasten om verdere afplatting te voorkomen. Er wordt naast de voorpoten een verdikking aangebracht . Dit kan met behulp van elastisch verband, maar ook door een kous te gebruiken en daar van watten verdikkingen in aan te brengen. Het gevolg is dat het borstbeen vrij komt te liggen van de ondergrond

Bij pups die last hebben van een duidelijk afgeplatte borstkast dient meestal een breedspectrum antibioticum gebruikt te worden om bronchitis en/of longontsteking tegen te gaan.

Prognose

Dit is natuurlijk per geval verschillend, maar wat een grote invloed op het verloop heeft is het moment van onderkennen van het probleem. Als men te laat in actie komt kan het wel eens te laat zijn en is euthanasie de enige oplossing.

Toch is bij snel ingrijpen de prognose in het algemeen gunstig. De pups herstellen voorspoedig en men kan op oudere leeftijd geen negatieve effecten meer ontdekken.

Erfelijkheid

De mate waarin deze aandoening erfelijk is is zeer moeilijk aan te geven, hier omtrent bestaan geen duidelijke gegevens.

dierenkliniek Sleeuwijk 0183-301708 2

Zoals ik al aangaf, wij waren er gelukkig ruim op tijd bij en het is niet tot een zwemmer gekomen, de pup had wel een afgeplatte borst en lag constant op de buik te slapen, het was ook de zwaarste pup uit het nest.
Op de leeftijd van 7 dagen viel me al op dat deze pup heel erg vaak op de buik lag te slapen, de 8ste dag stond het me echt niet aan dat de slaaphouding steeds het zelfde was, verder was er geen afwijkend gedrag, dronk net als de rest, geen onrust, geen gepiep, normale gewichtstoename alleen de ligging!
Omdat het weekend voor de deur stond ben ik toch maar gaan informeren, ik had inmiddels ontdekt dat het borstje veel platter was dan bij de rest, dus er moest snel iets aan gedaan worden vond ik.
Gelukkig wist Hanita (van Hulphond Nederland) wat ik bedoelde en gaf me de tip om de pup in een sok te doen met een deel van een tennisbal op de plaats van het borstje.
Het draaien op de zij had geen zin, binnen één tel lag de pup weer op de buik.
Ik heb direct een tennisbal gezocht en de pup een pakje gemaakt, met het gevolg dat deze niet anders kon dat op de zij liggen, het sputterde  in eerste instantie wel wat tegen maar dat was maar even en lag snel weer in dromenland.
De eerste nacht moest ik hem wel helpen om bij Mayra te komen, het drinken gaf geen enkel probleem en de volgende dag kon hij zelfstandig naar mama kruipen en door de kist scharrelen, ik kan wel zeggen dat ik heel opgelucht was en het gevaar geweken was.

Na twee dagen was het borstje weer helemaal in model, dat zoiets zo snel kan gaan had ik niet verwacht maar gelukkig is er geen verdere schade ontstaan en kon de sok weer af, het liggen gaat nu netjes om en om en het "lopen" is ook geen enkel probleem, voor zover je al kan praten van lopen, het strompelt net zo hard als de rest!!!
Dit is gelukkig een happy end, mede dankzij Hanita Broeksteeg!!!

 

 

 

Omhoog