Welkom op de site van de hulphonden!

Communities

ZeelandNet

Welkom op de site van de hulphonden!

Welkom op de community Het nut van hulphonden!

231.259 bezoekers 73 leden Log in

Soorten hulphonden


Er zijn verschillende soorten hulphonden!

De meest voorkomende (bij Hulphond Nederland) zijn A.D.L honden, dit betekend assistent dagelijks leven..
A.D.L.
Wat houdt dit in, deze honden kunnen helpen bij vele dingen o.a. deuren openen of dichtdoen, dingen aangeven zoals b.v. een telefoon, een afstandsbediening, een boek, sleutels, schoenen, kortom allerlei dingen waar ze bij kunnen, deze dingen hebben ook voor de hond een naam.
Ze helpen bij aan en uitkleden, het lijkt ongelofelijk maar toch kunnen ze het. Lichten aan en uitdoen, koelkast openen en dingen eruit halen om aan te geven.
De post halen of de krant, zonder deze stuk te maken!
Dit is een greep uit de mogelijkheden er zijn er vast nog meer, voor mensen die in een rolstoel zitten kunnen deze honden enorm veel betekenen. Het is voor deze mensen weer mogelijk om min of meer zelfstandig te wonen, ze hoeven niet voor alle kleine dingen iemand anders te roepen en ze hebben ook weer een doel om buiten te komen. De honden blijven natuurlijk honden, het zijn geen robots, er kan altijd iets mis gaan! Over het algemeen zijn alle mensen met een hulphond veel gelukkiger en hebben een echt maatje voor het leven.

De signaalhond.
Deze honden worden geleerd te waarschuwen bij geluiden.
Zij worden geplaatst bij mensen die slechthorend zijn of doof.
b.v. Het geluid van de deurbel, de magnetron, de telefoon, een huilende baby, op straat kunnen ze waarschuwen voor auto's, brommers en andere geluiden die gevaar betekenen voor een client.

Bij Epilepsie:
Deze honden worden geleerd om alarm te slaan bij een Epilepsieaanval.
Als een client een aanval krijgt heeft de hond geleerd om een alarmknop te bedienen die in verbinding staat met familie of iemand anders die te hulp kan schieten. De hond blijft bij de client zitten of liggen tot de aanval voorbij is. Er zijn honden (wel heel zelden) die zo'n aanval voelen aankomen, ze geven dan te kennen dat de persoon zich in veiligheid moet brengen door b.v. ergens te gaan zitten.Mensen die tijdens het lopen een aanval krijgen kunnen gewoon door blijven lopen, dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren. De hond kan zo iemand behoeden door te beletten dat de client b.v. een drukke straat oversteekt of in een waterkant terecht komt.
Door middel van bepaalde commando's reageert een hond, wordt op een bepaald moment geen commando gegeven dan doet de hond niks en weigert zelfs om b.v een weg over te steken en zorgt er zodoende voor dat de client aan de veilige kant blijft lopen of staan.

Blindengeleidehonden.
Deze worden door Hulphond Nederland zelden opgeleid, dit wordt wel vaak gedaan door een andere stichting.

Omhoog