den ijzeren weg

Communities

ZeelandNet

den ijzeren weg

There is no such thing as a Part Time Obsession...

78.231 bezoekers 1 lid Log in

Klassieke beveiliging : HAINE-ST-PIERRE


Klassieke beveiliging NMBS

 

Haine-St-Pierre

Eigenlijk moet ik zeggen de depot van Haine-St-Pierre.  Helemaal kapot gebombardeerd tijdens de laatste Wereldoorlog, zó kapot dat Manage (dat eind jaren '30 gesloten was) als vervanger moest optreden.  In 1949 was de nieuwe depot klaar.  De stijl leunt aan bij wat gedurende een gedeelte van de dertiger jaren gebruikelijk was.  Ook het seinhuis heeft dezelfde stijl; je kunt het 'pakketbotenstijl' noemen.

Voor diegene die het nog niet zouden weten (?), in het depot van Haine-St-Pierre bewaart de NMBS een aantal (toekomstige) museumstukken.  Naast het depotgebouw liggen een aantal oude mechanische seinen te wachten.  Een ideale gelegenheid om een doorsnee te zien te krijgen van de gehele evolutie.

Onderstaand het seinstelsel van 1890.  Driestanden seinstelsel, de gekleurde glasplaten zitten nog niet geïntegreerd in de seinarm, de seinpalen hebben een veel sierlijker vorm dan de latere versies.

De bovenkant van de paal was met deze bliksemvanger gekroond.

Hieronder het seinstelsel van 1919.  Op dat moment wordt een onderscheid gemaakt tussen twee- en driestanden seinstelsel.  Dit is het driestandenstelsel.  De gekleurde glazen zitten nu wel geïntegreerd in de seinarm.  De masten hebben een veel eenvoudiger vorm gekregen.

Een vertakkingssein.

Als er grote afstanden overwonnen moesten worden, werd halverwege een kabelspanner gezet.  De draad kwam onderin binnen, liep boven over de bovenste van de drie katrollen om dan onderin weer verder te lopen.  De bovenste van die katrollen werd met gewichten zo hoog mogelijk opgetrokken om de draad op zijn spanning te houden.

Aan de andere kant van het gebouw ligt de voorraad kabelspanners...

... en de voorraad kleinere katrollen.

Sorry, 'k kon het niet laten :

Om af te sluiten : de restanten van een stoomloc type 29.  Ik vrees dat hier niks meer mee valt te doen...

Terug naar de beginpagina

Omhoog