WINDKETIERS

Communities

ZeelandNet

WINDKETIERS

114.493 bezoekers 18 leden Log in

VUURWERK ,de angst bij dieren


 

SCHRIK VOOR VUURWERK

N.B. De teksten van onze hand-outs worden vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op basis van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur.

Een maand lang

Oud en Nieuw. En dus knallen maar. Vaak begint de ellende al vroeg in december; ook al is het verboden. Er zijn heel veel huisdieren, die doodsbang zijn voor dat knallen.
Sommige raken helemaal in paniek, slaan op hol, rennen in blinde paniek drukke verkeerswegen over. Levensgevaarlijk! Andere kruipen diep weg in een hoek of klem onder een bed of kast.
Omdat de ellende vaak al voor in december begint hebben de stakkers een maand lang geen leven. En het lijkt wel of niemand rekening met ze houdt. Baasjes en bazinnetjes knallen er soms zelf ook nog eens lustig op los.
Op oudejaarsavond hebben veel huisdieren een pilletje nodig om rustig te worden. Die medicijnen zijn echter niet geschikt om wekenlang iedere dag te geven. Gelukkig hebben we in de homeopathie en in de kruidengeneeskunde extra middelen. En die zijn een stuk veiliger.

Homeopathie / Kruidengeneeskunde

Honden en katten, die schrikken van plotselinge harde geluiden worden vaak een stuk rustiger op het homeopathische middel MacSamuel® Schrikken (3 x daags 10 â?? 20 druppels). Op tijd beginnen, bijvoorbeeld vanaf 1 december, de juiste dosering en ononderbroken geven tot na Oud en Nieuw zijn voorwaarden voor een goede werking. Het middel heeft geen bijwerkingen en maakt niet suf. Het is samengesteld uit 2 homeopathische middelen (Borax veneta, Rhododendron chrysanthum) en 2 kruiden (Avena sativa, Passiflora incarnata).

Voor honden of katten die verschrikkelijk bang zijn en niet reageren op MacSamuel® Schrikken is het verstandig om een keer een afspraak met ons te maken om te bekijken of het best passende, individuele middel voor uw hond of kat gevonden kan worden.

Is er bijvoorbeeld sprake van vluchten in hevige blinde paniek na plotselinge schrik, niet meer bereikbaar voor de commando's van het baasje, dan past Aconitum napellus D200, 1 x per week 2 granules.
Een hond of kat, die hysterisch wegkruipt, bijt of krabt als men het arme dier wil benaderen, de plas en soms de ontlasting laat lopen van angst, zou bij Hyoscyamus niger D30, 1 x daags 2 granules, kunnen passen.
De ogenschijnlijk rustige hond of kat die zonder dat je het in de gaten hebt zich stilletjes verstopt, de plas en de ontlasting eindeloos ophoudt van angst, past meer bij Ignatia amara D30, 1 x daags 2 granules.

Op de avond zelf, waarop het echte geweld los barst, schieten de homeopathische middelen dikwijls tekort. Dan zullen er toch sterkere middelen gebruikt moeten worden.

Reguliere middelen

Het meest bekende middel en in principe ook het beste middel is Acepromazine dat onder de handelsnaam Vetranquil® of Sedalin® te verkrijgen is.
Het is een krachtig middel en het werkt 6 â?? 13 uur. Het moet niet gegeven worden aan dieren met epilepsie; ook niet aan oude en / of verzwakte dieren. Het moet toegediend worden op een moment dat het dier nog rustig is; dus op oudejaarsavond om circa 20.00 uur. Het middel moet rustig de tijd hebben om in te werken. Als dit middel gegeven wordt tijdens een paniekaanval, werkt het onvoldoende of later.
De dosering van Acepromazine, ingegeven als tablet is 1â??3 mg per kg lichaamsgewicht. Aan te raden is zoveel mogelijk de laagste dosering aan te houden. Honden kunnen heel verschillend reageren. Soms worden ze erg sloom, kunnen nauwelijks lopen en hebben afhangende onderoogleden. Als de tablet is uitgewerkt komt dat wel weer helemaal in orde.

In plaats van Acepromazine wordt bij honden en katten regelmatig Diazepam® voorgeschreven. De dosering is 0.5 â?? 2 mg per kg lichaamsgewicht. Het middel maakt minder suf en werkt korter. Bij dit middel adviseren wij juist wat hoger te doseren. Het is een zeer veilig middel en dus kan dat ook. Ook voor Diazepam geldt toediening tijdens een rustig moment. Een goed advies is om bijvoorbeeld om op oudejaarsavond om 18.00 uur een dosis te geven van 1 mg per kg lichaamsgewicht en die om circa 11.00 uur te herhalen.

Extra tips van een gedragsdeskundige (*)

Allereerst moet benadrukt worden, dat als honden schrikken, de beste reactie is: â??geen reactieâ?. Elke reactie, ook mopperen, is aandacht. En aandacht is belonen van dit ongewenste gedrag. Om die reden zal de hond zijn schrikgedrag herhalen. Zo ook bij vuurwerk.

Hier volgen nog enkele extra tips om het dierenleed tijdens dit mensenfeest te voorkomen:

Zoals al aangegeven: op angstig gedrag niet reageren. Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Probeer vuurwerk te ontwijken, ook gedurende de dagen en weken vóór Oud en Nieuw. Als vuurwerk dicht bij, vlak achter of tussen de poten van de hond neerkomt, kan dat voor de hond zo'n traumatische ervaring zijn dat hij daarna angst voor vuurwerk zal houden. En niet alleen schrik voor vuurwerk, maar vaak ook voor allerlei andere plotselinge geluiden! Steek zelf nooit vuurwerk af in de buurt van dieren. Ga niet met een hond buiten dicht bij het vuurwerk staan kijken. De kans dat er vuurwerk dicht bij de hond terecht komt is erg groot en daardoor kan de hond in de toekomst zeer angstig voor vuurwerk en andere knallen worden. Tijdens Oud en Nieuw de gordijnen sluiten, het licht aanlaten en een muziekje aanzetten. Geef uw hond tijdens het vuurwerk een lekker bot of een nieuw speeltje. Laat uw hond op oudejaarsavond vóór 22.00 uur en aangelijnd uit. Laat tijdens het vuurwerk iemand bij de dieren blijven. Laat de 12.00 uur omhelzingen rustig verlopen en begin bij de hond. Indien dat niet kan: Doe dan uw hond vóór 23.30 uur in een afgesloten kamer, kennel of bench. Kan dit niet, lijn de hond dan aan en houdt de lijn vast. Dit omdat rond middernacht mensen vaak het huis in en uit lopen waardoor de hond in zijn angst voor harde knallen uit huis zou kunnen vluchten. Ook uw hond die zich nog niet eerder angstig heeft getoond, kan toch plotseling hevig schrikken en gekke dingen gaan doen! Veel huisdieren lopen tijdens de jaarwisseling in blinde paniek weg. De kans dat ze geraakt worden door vuurwerk of een auto is dan groot. Voorkom dus dit risico. Dat geldt natuurlijk ook voor uw andere huisdieren: zorg dat ze u niet ontglippen. Als u op visite gaat, laat de hond dan niet alleen thuis maar neem hem mee.

Er is een mogelijkheid van vuurwerktraining. Vuurwerktraining kan goed werken maar dan moet zo'n training al vóór december starten.

Misschien is het nu toch het juiste moment om uw hond of kat te chippen. Op die manier is het dier gemakkelijker terug te vinden, als het onverhoopt toch nog ontglipt.

(*) Marijke Bree, gedragsdeskundige. Hondentrainingsschool Midden-Nederland, Welysestraat 33 6669 DJ, Wely: T 0488-411673. Website: http://www.hondentrainingsschool.nl

 

Omhoog