Halsbandleguaan/Herbivoren reptielen

Communities

ZeelandNet

Halsbandleguaan/Herbivoren reptielen

Welkom op mijn communitie!!!!

63.502 bezoekers 12 leden Log in

Begin van een nieuwe hobby

Jarenlang was ik in het bezit van een (sub)tropisch aquarium. Met veel succes , wat me nakweek opleverde van o.a. maanvissen , regenboogvissen en de siamese kempvis. Een aantal jaren geleden werd ik vader en schoot deze hobby er min of meer bij in. Het aquarium ging er steeds minder fraai bij staan. Het levend schilderij werd wel erg groen van kleur en ik besloot er nog eens wat geld tegen aan te gooien om hem weer op te knappen. Totdat ik voor de 2e keer vader werd en de hele poppenkast zich weer herhaalde. Ik had het helemaal gehad en besloot mijn aquarium leeg te halen en al mijn vissen naar een bevriende kweker over te brengen. Maar om nou ook mijn aquarium op te gaan ruimen ging me wat te ver. Het voegt toch iets toe in je kamer, het blijft toch een speciaal meubelstuk. Ik besloot het aquarium om te bouwen tot een terrarium en de voorruit eruit te halen en deze te vervangen door 2 schuifruiten. Ook maakte ik er een achterwand in en knutselde de verlichting in elkaar.

Toen ging ik het internet afstruinen op zoek naar het voor mij ideale reptiel. Ik wilde een woestijnhagedis  , want die leken me wat makkelijker om mee te beginnen daar je de vochtigheid wat minder in de gaten moet houden. Ook moest dit dier actief, mooi van kleur, niet al te groot en toch handtam zijn. Toen kwam ik uit bij de familie van de Halsbandleguanen. Belangrijk was ook dat er nakweek van aanwezig was in Nederland. Van veel soorten is namelijk zoveel nakweek te vinden dat wildvang eigenlijk alleen nog maar nodig is voor het invoeren van nieuw bloed . Bovendien is van nakweek nagenoeg alles bekend (leeftijd,ouders,gezondheid) en van wildvang niet. Aangezien er maar 3 soorten nakweek zijn te vinden van de halsbandleguaan (Cr.collaris, Cr.insularis en Cr.bisinctores) in Nederland was de keuze snel gemaakt. Ik ging over tot aanschaf van 1.2.0 (m/v/v) Cr.collaris , omdat hierin de meeste kleurvariaties voor handen waren.

Neo, het 'Auriceps'-mannetje

Evi, een 'Collaris'-vrouwtje

Mimi, een 'New Mexico'-vrouwtje 

Dit was het begin van mijn nieuwe hobby, waar ik na een aantal jaren behoorlijk in ben uitgebreid. Veel plezier bij het bekijken van deze site en mocht u er wat aan gehad hebben laat dan eens een berichtje achter in het gastenboek,

Groeten Danny

Eindelijk Klaar

Hier een foto van mijn omgebouwde aquarium tot een volwaardig woestijn/steppeterrarium van 100x40x50cm. Alles is zelfgemaakt of aangepast.

Aangezien Halsbandleguanen echte woestijn/steppedieren zijn , hebben ze dus veel zonlicht en warmte nodig. In het midden van mijn terrarium hangt een 40 watt spot die ervoor zorgt dat de temperatuur gemiddeld rond de 30 graden ligt. Onder de spot kan de temperatuur zelfs oplopen tot 45 graden. Reptielen zijn koudbloedige dieren en hebben dus een externe warmtebron nodig. Belangrijk is wel dat de temperatuur in het terrarium niet overal even hoog is en dat de leguanen dus zo hun lichaamstemperatuur kunnen regelen. In zonlicht zit veel UV-straling wat de leguanen ook hard nodig hebben. Zo is UV-A belangrijk voor de huid en zorgt UV-B voor de aanmaak van Vitamine D3 wat nodig is voor een goede Calcium-opname. Daarom heb ik er ook nog 2 UV-spaarlampen in hangen.

De lamp links in mijn terrarium is een Repti-glo 10.0 (13 watt) en zorgt dus voor het nodige UV-B licht. Op het internet kom je veel klachten tegen over deze lamp (zogenaamde lasogen). Deze zijn allemaal gebaseerd op de 26 watt versie , waarbij deze dan ook nog eens foutief (vertikaal) gemonteerd was. Daarnaast laten diverse metingen van verschillende kwekers zien dat de uitstoot van UV-B echter maar zeer beperkt is op een afstand van 30 cm. Deze klachten en resultaten zorgen ervoor dat veel mensen afzien van de aanschaf van deze lamp. Echter wanneer men deze lamp juist monteert ( horizontaal in cakeblik) en er zo voor zorgt dat de verlichting wordt gebundeld en er geen strooilicht ontstaat, ontstaan er ook geen oogproblemen. De metingen laten ook zien dat de UV-B waardes op een afstand van 5-10 cm wel acceptabel zijn. Dus als men zorgt voor een juiste montage en bundeling van licht en dat de dier de lamp zeer dicht kan naderen, dan heeft men aan deze lamp een goed en goedkoop alternatief die bovendien betrouwbaar is. De lampen dienen wel elk jaar vervangen te worden, omdat dan de UV-waardes nihil zijn geworde.

De lamp rechts in mijn terrarium is een Repti-glo 2.0 (26 watt) en die zorgt meer voor een compleet lichtspectrum met de nadruk op UV-A. Je kunt het ook goed op de foto zien dat je links en rechts verschillende lichtspectrums hebt. Samen zorgen deze lampen voor het complete lichtspectrum en het voordeel is dat deze lampen niet echt duur zijn in vergelijking met andere UV-lampen. Nadeel is dan wel dat je ze elk jaar moet vernieuwen , omdat ze dan bijna geen UV meer afgeven. De Halsbandleguanen kunnen dus in mijn terra zelf kiezen in welke verlichting ze gaan zitten en ze hebben dus ook de keuze om zich aan een bepaalde verlichting te onttrekken. Ik heb de UV-lampen horizontaal in een cakeblik gemonteerd. Zo geven ze een completer lichtspectrum af dat bovendien recht naar onderen wordt afgegeven. Het voordeel om ze echter toch in een cakeblik te monteren is dat de leguanen die bijvoorbeeld op de achterwand zitten niet de gehele dag verplicht zijn om in deze verlichting te kijken wat weer oogproblemen kan opleveren. Bovendien kun je als toeschouwer nu ook rustig in mijn terra kijken zonder in de lampen te moeten kijken. Wanneer je voor je spot een kapje plaatst wat bekleed is met een metaal heb je ook het voordeel dat hier de lucht warmer wordt dan aan de andere kant van de lamp wat weer voor een betere luchtcirculatie zorgt.

 

Poll

Interessante dieren lijken me die Halsbandleguanen.

Alleen community leden mogen stemmen op deze poll

Nieuws

Er zijn nog geen nieuwsberichten geplaatst.

Kostenplaatje

Houdt a.u.b. van te voren rekening met de kosten die een reptiel met zich meebrengt. Naast de eenmalige aanschafkosten van je halsbandleguanen bij een hobbykweker van rond de 40 Euro per stuk ( winkelprijs rond de 65 Euro ) en een terrarium van minimaal 100x40x40cm inclusief inrichting (rond de 300 euro) zijn er ook kosten die elk jaar weer opnieuw terugkomen. Ik zet ze hieronder naar mijn situatie op een rijtje, waarbij ik ervan uitga dat ik de voedseldieren niet zelf kweek:

vervangen van 2 UV-lampen á 18 euro per stuk = 36 euro/ vervangen van een spotlamp á 7 euro / stroomkosten 100 watt x 14 uur per dag = 1,4 KWH x 300 dagen (8 weken winterrust) x 0,17 euro per 1KWH = 72 Euro per jaar / voedseldieren voor 3 leguanen per week; 5 euro x 44 weken (8 weken winterrust) = 220 Euro/ supplementen Miner-All+Vitt-All samen 25 euro/ eventueel jaarlijks terugkerend ontlastingsonderzoek 3x6 euro=18 Euro.

Totale plaatje is dan al ongeveer 375 Euro aan kosten die elk jaar terugkomen voor 3 halsbandleguanen. Meer dan de helft gaat hierbij op aan voedseldieren. Dus het is al snel interessant om ze zelf te kweken. Mijn steppenkrekelkweek kost mij op jaarbasis zo'n 100 euro. (75 euro elektriciteit + 25 euro aan water,voedsel en diversen). Door zelf te kweken steek ik dus op jaarbasis bijna 120 euro in mijn zak en ben ik verzekerd van goede voedseldieren. Je moet er echter wel wat voor over hebben. Ik wil alleen maar zeggen of je nu begint aan een krekelkweek of de aanschaf van een reptiel : Bezind eer gij begint.

 

Verdere uitbreiding

Na een 5-tal jaren halsbandleguanen te hebben gehouden en gekweekt, kwam mijn mannetje de winterrust niet door. Ik bleef dus met 2 vrouwtjes zitten. Hoe nu verder? Een nieuw mannetje was een optie die me niet meer trok. Ik had het een beetje gehad met de halsbandleguanen. Het aanschaffen, bewaren en zelf kweken van de voedseldieren ging me steeds meer tegenstaan. Het kostte me iedere week weer geld en tijd en ging me steeds meer tegenstaan. Ik besloot de stekker uit het houden van de halsbandleguanen te halen, ondanks dat het leuke, actieve en handtamme diertjes zijn. Mijn aandacht verschoof naar herbivoren reptielen en dan met name meerdere soorten tegelijkertijd.

Al snel viel mijn aandacht in 1e instantie op de kleinblijvende landschildpaddensoorten Testudo kleinmanni (Egyptische landschildpad) en de Testudo graeca nabeulensis (Tunesische landschildpad), omdat mijn zoontje vanaf zijn geboorte al helemaal gek van schildpadden was. Maar het aanbod van deze zwaarbeschermde soorten was zeer beperkt. Deze worden binnen de BeNeLux nauwelijks gehouden en nog sporadischer mee gekweekt. De zoektocht was inmiddels gestart en de bouw van mijn nieuwe terrariumkast ook. Ik wilde immers verder uitbreiden en moest daarom de hoogte in. Heel wat uurtjes tekenen, meten en voorbereiden verder, kon ik met de bouw beginnen. Keer op keer langs de Gamma , Action etc. om alle spullen aan te schaffen en ze daarna op mijn zolderkamer gedeeltelijk in elkaar te prutsen. Toen ik alle panelen eindelijk helemaal af had kon het grote in elkaar steken en afwerken beginnen. Ik was inmiddels een half jaar verder en had de terrariumkast net in elkaar zitten en het onderste terrarium net afgewerkt, toen ik ineens de kans kreeg een 3 jaar oud mannelijk nakweek exemplaar van de Testudo graeca nabeulensis over te nemen. Dat was niet aan dovemansoren gericht en ik snelde me naar Tilburg om hem op te gaan halen. 

 

Inmiddels vorderde het werk aan de daarboven liggende 3 terrariums gestaag. En kon ik mijn zoektocht verder uitbreiden. Inmiddels heb ik naast mijn 2 halsbandleguanen en het Tunesische schildpadmannetje ook een Uromastyx ocellata (pauwoog doornstaartagaam), een Chuckwalla (Sauromalus ater) , een trio woestijnleguanen (Dipsosaurus dorsalis) en nog 2 nakweek Tunesische landschildpadden die ik uit Duitsland heb laten overkomen.

Aangezien deze dieren vaak zonder problemen gecombineerd worden, ben ik ook overgegaan op combinatie-terrariums. De chuckwalla zit samen met de 2 halsbandleguanen en ook de Uromastyx zit samen met de Testudo graeca nabeulensis. De 2 jonge nakweekjes van deze soort zitten nog alleen evenals de woestijnleguanen.  

 

Omhoog