Paul\'s koi-Bonsai Caroline`s recepten site

Communities

ZeelandNet

Paul\'s koi-Bonsai Caroline`s recepten site

Iedereen van harte welkom op onze site

115.441 bezoekers 20 leden Log in

Indisch recept A DE INGREDÍENTEN WOORDENLIJST


Asem = tamarinde   
Gefermenteerd vruchtvlees van de tamarindeboom dat in blokken wordt geperst, maar tegewoordig ook hier vers te koop. Lichtzuur van smaak. Smaakmaker, maar ook om vlees mals mee te maken. Is ook verkrijgbaar in een dikke pasta. In een potje in alle grote supermarkten maar in sommige groente zaken zoals gezegd ook vers te krijgen.In potje is makkelijker te gebruiken.

Djahé = gember     
De wortel van de gemberplant, scherp en geurig van smaak. De wortel is grillig van vorm. In de recepten toepassen als 1/2 cm dikke schijfjes of als meer is aangegeven . Aan te raden om in kleine stukjes te snijden of hakken , omdat de smaak nogal overheersend kan zijn. Is ook als poeder verkrijgbaar.

Djeroek poeroet=citroenblad  
Een citrusplant, die heel kleine vruchten draagt. Zowel het blad (daon) als de vruchten kunnen worden gebruikt. Vers djeroek poeroetblad kan worden ingevroren. Meestal in supermarken droog verkrijgbaar.

Djinten = komijn                  
Een zeer geurige komijnsoort. Djinten wordt meestal in combinatie met ketoembar gebruikt, vaak in de verhouding 1:2. Beide worden altijd in poedervorm gebruikt.

Goela djawa = Javaanse suiker  
Wordt bereid uit suikerriet en het sap van enkele palmsoorten. Is donkerbruin van kleur en wordt verkocht in schijfjes van 50 gram. Goela djawa kan vervangen worden door bruine basterdsuiker.Maar eerlijk gezegd de smaak is toch ietsje anders.

Hoengkweemeel                             
Aromatische fijne bloem, gemaakt van de katjang idjo, waaruit ook taugé uit komt. In cilindervormige pakjes verkrijgbaar. Wordt bijvoorbeeld gebruikt voor Onde Onde.

Kemirie                                 

Lichtgekleurde noot met een sterke, specifieke smaak. Dient voor gebruik gepoft te worden (is overigens ook gepoft verkrijgbaar) en heel fijn gehakt

Kentjoer                       
Geurige wortelstok van een aan gember verwante plant. Is vers en in poedervorm te koop. Snijd verse kentjoer in schijfjes van 1/2 cm dik. Spaarzaam gebruiken; de smaak is nogal overheersend.

Ketimoen = komkommer

Ketjap                  
Saus gemaakt van gegiste zwarte sojabonen en van kruiden. Er is ketjap manis (zoet), ketjap asin (zout) en ketjap seding (halfzout). Ketjap manis wordt het meest toegepast.

Ketoembar = koriander      
De gedroogde vrucht van de korianderstruik. Wordt in de Indonesische keuken gedroogd gebruikt, veelal in combinatie met djinten (verhouding 2:1).

Koenjit = geelwortel        
Aromatische wortelstok van een plant afkomstig uit Indonesië en China. Geeft gerechten een gele kleur en wat extra smaak. Verse koenjit kan in een gerecht worden meegetrokken . Wees spaarzaam met het gebruik van koenjit; te veel kan het gerecht een bittere smaak geven.

Laos                                    
Aromatische wortelstok die vers en gemalen te koop is. Snijd verse laos in schijfjes van 1/2 cm dik, plet ze en fruit ze mee.

Lombok = Spaanse peper       
Verkrijgbaar als lombok merah (rood) en lombok idjoe (groen). Lombok rawit zijn kleine, scherpe pepertjes. Verse lomboks kunnen worden ingevroren. In recepten kunnen lomboks worden vervangen door sambal oelek. Reken voor 1 lombok 1 eetlepel sambal oelek.

Pandan                                       
Houtig gewas uit de tropen met palmachtig blad. Wordt in de Indonesische keuken als smaakmaker gebruikt, met name in zoete gerechten. Is ook als pasta te koop.

Petéhbonen                             
Worden ook wel stinkbonen genoemd. Zijn vers of ingemaakt, gedroogd in zakjes of in de diepvries te koop. De gedroogde moeten voor gebruik worden geweekt. Worden voornamelijk gebruikt in sambals en sajoers.

Trassi                         
Pasta van gefermenteerde garnalen of vis.

Ramboetan            
Lijkt op lychee en is daaraan verwant. Heeft een grove, stekelige schil, die eenvoudig te verwijderen is. Het gele vruchtvlees is lekker als tafelfruit en verwerkt in fruitsalades of ijsdesserts.

Reboeng = bamboe(scheuten)

Salam, daon       
Blad van de Indonesische laurier. Vers en gedroogd verkrijgbaar.

Santen = klapper- of kokosmelk
Wordt bereid door het vruchtvlees van de kokosnoot uit te persen. Gerechten die met santen bereid zijn dienen eerst geheel afgekoeld te worden alvorens het in de koelkast kan worden geplaatst. In de diepvries kan een dergelijk gerecht een week bewaard worden. Klik op het lampje voor een uitleg over hoe zelf santen te maken.

Seréh = citroengras               
De stengels zijn vers en gedroogd te koop. In gerechten worden sprieten gebruikt, een takje dat van de bos gras wordt gehaald. Ze kunnen eventueel worden geknoopt, zodat ze gemakkelijker te verwijderen zijn.

Tahoe                                           
Sojabonenkaas, zeer rijk aan een hoogwaardig eiwit. Te koop in blokken, in vocht. Tahoe is heel zacht van smaak en kan op vele manier bereid worden. Veelal wordt het toegepast in vegetarische gerechten. Na openen is tahoe nog een week houdbaar in de koelkast, mits bewaard onder water.

Taugé                                          
De kiemen van de katjang idjoe. Verwerk ze na aankoop zo snel mogelijk. Verwijder de groene vliesjes en het bruine staartje en overgiet het met kokend water.

Tempé                                       
Geperste, gefermenteerde sojabonen. Te koop in platte blokken. Zeer rijk aan een hoogwaardig eiwit en aan voedingsvezel.

Trassie                                    
Gedroogde, gefermenteerde garnalen. Duidelijk herkenbaar aan de doordringende geur. Daarom  moet met mate gebruikt worden.

Omhoog