Paul\'s koi-Bonsai Caroline`s recepten site

Communities

ZeelandNet

Paul\'s koi-Bonsai Caroline`s recepten site

Iedereen van harte welkom op onze site

113.943 bezoekers 20 leden Log in

Japans recept SUSHI


 

  

Sushi        

Benodigheden:  eerste sushi:  2 eetl mayonaise, 6 gekookte tijgergarnalen, 2 crabsticks, 1/4 avocado

                          tweede sushi: 100 gram gerookte zalm, 1 komkommer

Een Sushi meal kit (in de winkel te koop) of velletjes nori sushi rijst  rijstazijn soy saus wasabi en rolmatje.

Kook de rijst 15 to 20 minuten meng de rijstazijn erdor 1 eetl.

Laat hem afkoelen.

Leg het bamboematje en leg er een vel nori op spreid dan met natgemaakte vingers er een goede handvol rijst op, en druk plat.

Voor de eerste vulling bestrijk dan met voor de helft met mayonaise en dan de andere spullen in de lengte erop. Rol dan de sushi rustigop tot het laaste stukje dat maak je even nat en rol verder.

Met een goed scherp mes in 2 vingers dik snijden.

Tweede de zalm mt komkommer in de lengte neerleggen en ook oprollen.

Je kunt natuurlijk allerlei variaties maken wat je maar lekker vind.

De sushi serveer je met de wasabi en soysaus(pas op wasabi is er pittig

Er kan als je het lekker vind ook wat ingemaakte gember bijgegeven worden.

 

 

Zelf sushi maken
Het zelf maken van sushi begint natuurlijk met de rijst. De typische Japanse rijst is kleverig na het koken, hetgeen noodzakelijk is voor het maken van sushi.
De Japanse rijst dient goed gewassen te worden tot het water helder blijft. Doe het daarna in een vergiet, zodat het kan uitlekken. Doe de rijst in een pan en voeg er 1¼ x zoveel water bij. (Bij bijv. 2 kopjes rijst moet 2½ kopje water). Laat de rijst ongeveer een uur in het water staan. Breng daarna het water aan de kook en laat vervolgens 15-20 minuten op een laag pitje staan, met een deksel op de pan, tot het water is verdwenen. Haal tussentijds niet het deksel van de pan. Tenslotte nog een kwartiertje zonder vuur laten staan maar met nog wel het deksel erop.
Voor gebruik voor sushi dient de rijst nu eerst nog aangezuurd te worden.
Doe een paar eetlepels Japanse rijstazijn in een klein pannetje. Voeg daar ong. 1½ eetlepel suiker en een theelepel zout aan toe. Verwarm dit tot de suiker is opgelost.
De rijst kan nu het beste in een grote ondiepe schaal gedaan worden zodat het gemaakte azijnmengsel zachtjes over de rijst gegoten kan worden. Om het geheel goed te mengen dient de rijst met een houten spatel zachtjes omgespateld te worden. Er mag echter niet geroerd worden. Tijdens dit 'omspatelen' kan de rijst, bijv. met een waaier of een föhn afgekoeld worden. Als de rijst een graad of 30 is (handwarm), is de temperatuur goed. De sumeshi is klaar.

Bij het maken van sushi is het goed om een kom met hand-azijn (ongeveer 250 cc water met zo'n 4 eetlepels rijstazijn) te hebben, waar de handen steeds in bevochtigd kunnen worden. Dit voorkomt het vastkleven van de rijst aan de handen.

Het maken van maki-zushi of norimaki

Afhankelijk van het type sushi, worden de ingrediënten klaargemaakt. In dit geval worden reepjes zalm gesneden. Er naast liggen reepjes van krabsticks en reepjes komkommer.

Op een Japans matje, de makisu, wordt een deel van een velletje nori (zeewier) gelegd. Vaak wordt de nori eerst even in een vlam gehouden om hem knapperig te maken. Daarna komt er een laag van de sumeshi op. Omdat deze kleverig is, is er een mooie laag van te maken. Ondertussen is het verstandig om de handen vochtig te houden met de hand-azijn.

Op de sumeshi wordt een reepje zalm, een reepje van een krabstick of een reepje komkommer gelegd (of iets anders natuurlijk). Het kommetje met de hand-azijn staat er naast. Voordat het reepje zalm wordt neergelegd kan een streepje wasabi op de sumeshi gesmeerd worden.

Het matje (makisu), wordt aan een kant opgepakt en het geheel wordt opgerold. Als de bovenrand bij de onderkant komt, wordt de bovenrand van de nori naar binnen geduwd waardoor het geheel verder gerold kan worden.

Het laatste stukje van de nori wordt vochtig gemaakt met de hand-azijn.
Mensen die wel eens een sjekkie gerold hebben, herkennen het geheel waarschijnlijk.

De ontstane rol wordt gesneden.

Het resultaat. De andere sushi in het 'zakje' is een temaki.
Het bakje met de sojasaus, waarin wat wasabi kan zijn opgelost, staat erbij

 

Omhoog