Paul\'s koi-Bonsai Caroline`s recepten site

Communities

ZeelandNet

Paul\'s koi-Bonsai Caroline`s recepten site

Iedereen van harte welkom op onze site

113.944 bezoekers 20 leden Log in

BONSAI GRONDSOORTEN VOOR DE BONSAI


grondsoorten

 

Het basis grondmengsel .                                           

 

Het basis grondmengsel voor bonsai moet grofkorrelig zijn en goed waterdoorlatend , zodat de wortels goed kunnen "ademen "en het water snel weg kan zakken (denk aan wortelrot) Als de door u gebruikte grond aan deze voorwaarde voldoet en u het boompje naar behoefte water en mest geeft , zal u boompje in leven blijven .Planten kunnen in allerlei grondsoorten , b.v. klei ,zand en potgrond groeien ,maar om bonsai gezond en in optimale conditie te houden, hebben bonsai een speciale grondsamenstelling nodig , b.v. de basis bonsaigrond van D.C.M. met de toevoeging( al naar behoefte van de soort ) van split en akadama ,split voor de luchtig- en doorlaatbaarheid ,en Akadama voor de korrelige structuur. Ook als het nat is blijft Akadama zijn structuur behouden , in tegenstelling tot gewone klei die snel plakkerig wordt

 

 

Akadama .                                                                                     

 

Akadama is een samengeperste vulkanische klei die alleen maar in een gebied in Japan voorkomt, met een neutrale PH van 6.9 . Het is een klei met een oranje- bruine kleur en heeft de eigenschap dat als het nat wordt ook de korrelige structuur behouden blijft . Het duurt heel lang voor dat het in kleine deeltjes uiteen valt . De beste Akadama wordt gewonnen op een diepte van vier meter . Ze is harder en duurzamer . In Japan wordt Akadama vrijwel voor alle loofbomen en juniperussen gebruikt .Akadama is vrij duur in aanschaf ,vandaar dat er veel bonsaihobbyisten een eigen grondsamenstelling maken en die afstemmen op de soort .

 

Kanuma .                                                                                      

 

Deze grondsoort komt ook uit Japan en is erg licht, zowel in gewicht als kleur . Het heeft een lage PH waarde en is dus zuur en bovendien houdt het goed vocht vast . Het heeft als nadeel dat het verkruimelt . Dus niet te veel aandrukken in de schaal. U kunt een te dichte structuur ook verkomen door er voldoende split doorheen te mengen .Het is ideaal voor azalea's , rododendrons , heideachtige ,hortensia's en camelia's .

Kiryu                                                                                                    

 

Kiryu is een vulkanische steensoort dat uit rivierbeddingen wordt gewonnen .Het is een ideale grondsoort voor pinussen .De pinus verkiest een goed doorlatende grond ,een vrij grove korrel van 2 á 3 mm. is ideaal .Wel moet u Kiryu eerst zeven .De onderste laag in de schaal mag dan zelfs 4 á 5 mm. zijn en dan naar boven in de schaal een steeds fijnere korrel gebruiken . U kunt eventueel wat Akadama toevoegen om water beter vast te houden . Verhouding : 3 delen Kiryu, 1 deel Akadama . Het is wenselijk het nieuwe grondmengsel te enten met een deel van de oude grond uit de pinusschaal of een flinke schep goed verteerde naaldengrond , die te vinden is onder elke gezonde dennenboom . Dennenbomen leven in symbiose met Mycelium /Mycorrhiza ,dit zijn roomwitte draden rond de toppen van de wortels. Deze zwamdraden verbeteren de uitwisseling van vocht en voedingsstoffen . U ziet ze ook als een wit schimmellaagje op de binnenzijde van de schaal. Koesteren…en dus niet weg schrobben !

Split                                                                                             

 

In de bonsai vakhandel vindt u ook split en heel vaak - dat verkoopt beter - Japanse split. Toch biedt dat materiaal veel voordelen. Het zijn fijne steentjes van 2-6 mm. met een neutrale samenstelling; d.w.z. de kalkrijkdom neemt niet toe, de grond verzuurt niet, etc.. Het is puur een verbetering van de structuur met als belangrijkste werking: een perfecte afvoer van overtollig water. Kan ik niet volstaan met rivierzand? Proeven met bonsaigrond met dat "rondkorrelige " zand tonen aan dat de ontwikkeling van nieuwe wortels trager en ook minder dicht verloopt dan waneer er steentjes met scherpe vlakken door de potgrond gemengd zijn. Als u met een materiaal als breekzand werkt, spoelt u dat dan heel goed uit om er zeker van te zijn dat er niet te veel zouten in zitten. Vulkanisch zand is wel een goede optie door een merkwaardige "dubbelwerking ": het bevordert een vlotte afwatering, terwijl het desondanks ook vocht vast houdt

 

Boomschors

licht van gewicht                                                                                    

hout warmte langer vast

zorgd voor lucht bij de wortels

5-10mm

 

Omhoog