Rondje West Canada

Communities

ZeelandNet

Rondje West Canada

Welkom op

156.792 bezoekers 5 leden Log in

13 Videofilmpjes


Tijdens onze rondreis hebben we zo'n 11 uur gefilmd. In dit item laten we daar diverse stukjes uit zien om zo (letterlijk) een beeld te geven van wat er in Canada te zien en te beleven valt.

Klik op een van de afbeeldingen hieronder. In een nieuw scherm wordt het filmpje getoond. Om terug te keren naar deze pagina klik je op de "Vorige" button van je browser.

We starten met een serie van 3 filmpjes die we On the road genoemd hebben. Deze geven een heel goed overzicht van de verschillende prachtige landschappen die we gedurende 5 weken tijdens het rijden hebben gezien. Niet onbelangrijk want je zit een aanzienlijk deel van de reis in de RV en regelmatig een mooi uitzicht is dan wel belangrijk. Het was zeker de moeite waard!

On the road, from Vancouver to Calgary

On the road, The Icefields Parkway

On the road, from Jasper to Vancouver

De volgende twee filmpjes hebben we Spotted wildlife genoemd. De titel spreekt voor zich.

Spotted wildlife part 1

Spotted wildlife Part 2

Canada kent niet zo veel grote steden, zeker niet in het westen. Vancouver, Victoria, Calgary en Edmonton zijn de grootste. Je zult er ook geen steden vinden zoals bij ons met veel oude gebouwen omdat de westerse beschaving er nog maar een paar honderd jaar bestaat.

Vancouver is een indrukwekkende stad met veel hoogbouw en moderne bouwkunst. Midden in de stad ligt het enorme stadspark Stanleypark met zijn eeuwenoude bomen. Het is prachtig om hier doorheen te fietsen.

Vancouver

Onze rondreis begon pas echt nadat we vertrokken bij onze familie in Langley. We namen Highway 1 in oostelijke richting. Als eerste kom je dan de prachtige Bridal Veil Falls tegen(sla deze niet over!), doorkruis je het Manning Prov. Park en een stukje noordelijk van Highway 1 ligt Hell's Gate Canyon. In het volgende filmpje zie je er een impressie van.

Manning Prov. Park and surroundings

In 1864, tijdens de Kootenay Gold Rush, werd de nederzetting Fort Steele gesticht. Dit goudzoekersplaatsje werd een belangrijk commercieel en sociaal centrum van de regio. Maar toen de B.C. Southern Railway in 1898 besloot het spoor langs het nabijgelegen Cranbrook te leggen in plaats van Fort Steele, raakte het stadje snel in verval.

Nu wordt de tijd van de pelsjagers en de 19e-eeuwse handelsposten zoals Fort Steele, levend gehouden in het openluchtmuseum Fort Steele Heritage Town. Daar staan meer dan zestig gerestaureerde en heropgebouwde gebouwen, lopen gekostumeerde dorpsbewoners rond en worden demonstraties van verschillende ambachten gegeven. Als je er doorheen loopt proef je helemaal de sfeer van toen. En met het juiste muziekje eronder gemonteerd....

Fort Steele

Waterton NP is een overdonderend mooi park met prachtige natuur. Het ligt zo'n 260 km ten zuidoosten van Calgary, op de grens met de USA en grenst direct aan het Glacier National Park. Het thema van het park is "where the mountains meet the prairie." Op sommige plaatsen zijn de bergen op maar 800 meter van de prairie al 1.200 meter hoog. Het park zelf is klein, en meet maar 520 km². Er zijn geen doorgaande wegen, maar wel een voortreffelijk, 240 km lang netwerk van wandelpaden. Er komen jaarlijks 600.000 bezoekers. Behalve de 3 meren Upper, Middle en Lower Waterton Lake zijn we ook in Red Rock Canyon geweest, hebben we de Blackiston Falls Trail en Bear's Hump Trail gelopen. Ook hebben we nog een waterfietstochtje op Cameron Lake gemaakt.

Waterton National Park

Het verhaal van Head Smashed in Buffalo Jump is even prachtig als de naam zelf. In deze streek jaagden de indianen in vroeger tijden op een wel heel speciale manier. Op de uitgestrekte vlakten leefden enorme kuddes bizons. Op slinkse wijze zonderden de indianen kleine groepjes bizons af en joegen deze op, richting een diepe klif die in het verder vlakke landschap lag. De voortrazende bizons zagen deze klif te laat en stortten naar beneden, een wisse dood tegemoet. Zo hadden de indianen weer voor een hele winter eten, kleding en gebruiksvoorwerpen.

De legende zegt dat op een dag een jonge indiaan dit schouwspel wel eens van dichtbij wilde aanschouwen en ging onder aan de klif staan met gevolg dat hij werd verpletterd. Vandaar de naam Head Smashed in Buffalo Jump.

Onder aan de klif zijn enorme hoeveelheden botten gevonden, op sommige plaatsen meer dan 11 meter dik!

De Canadezen hebben er een prachtig museum bij gebouwd waar dit verhaal, de leefwijze van de indianen en de teloorgang van de bizons wordt verteld. Op het plein voor het museum werden gedanst en gezongen zoals de indianen dit pleegden te doen als ze op oorlogspad gingen, voor een goede jacht of puur als entertainment. Het geheel was zeer indrukwekkend en interessant. Ook voor onze kids sprak dit allemaal zeer tot de verbeelding! Een goed beeld van het museum vastleggen op video was wel moeilijk vandaar dat er slechts enkele beelden van te zien zijn.

Head Smashed in Buffalo Jump

Verder naar het noorden rijdend door de eindeloze vlakten van Alberta. Hier en daar niet meer dan een ranch, een dorpje of fabriek. Er lijkt geen einde aan te komen. Wat een ruimte!! Dan plotseling van het ene op het andere moment verandert het landschap radicaal. Enorme koolzaad- en tarweakkers maken plaats voor een ruig, bergachtig, welhaast maanachtig landschap. We zijn na dik 400 km vanuit Waterton NP aangekomen in....... The Badlands. In het algemeen een benaming voor een streek met woeste, "onbruikbare" grond. Het is ontstaan door de erosiekracht van regen, wind en de Red Deer River.

In deze streek ligt een schat aan fossielen. Er zijn ruim 300 complete(!) skeletten van dinosaurussen gevonden. Nergens ter wereld zijn er van  deze oerreptielen meer resten overgebleven. Een van de eerste ontdekkingen in deze streek was het jongere broertje van de beruchte Tyrannosaurus Rex die de toepasselijke naam “Albertosaurus” kreeg en ook te zien is in het Royal Tyrrell Museum te Drumheller.

Het gebied is beschermd en ondergebracht in het Dinosaur Provincial Park.

Ook hier hebben de kids en wij enorm van genoten. Zeker een aanrader!!

The badlands

Drumheller grenst aan het Dinosaur Provincial Park. Alles wat je vindt in dit stadje heeft te maken met de zoveel gevonden skeletten van dino’s in deze streek. Overal door de stad staan beelden van dinosoorten, je vindt er werelds grootste dino waar je in kan klimmen en vanuit de bek een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Souvenirwinkels vol met dinospullen en..... het Royal Tyrrell Museum. Hier zie je een enorme collectie dinoskeletten. Maar ook de verschillende tijdperken met de daarbij behorende dieren worden getoond, een tuin met planten uit het Krijt, video-en annimatiefilms, noem maar op. Ook hiervan hebben we weer erg genoten.

Drumheller

Midden in de vlakten van Alberta met zijn landerijen, koeien en weilanden verrijst uit het niets een stad. De wolkenkrabbers en Calgary Tower zijn al van ver te zien. We waren er op het moment dat de befaamde Calgary Stampede aan de gang was, een 14 dagen durend evenement met huifkarraces, rodeorijden, lassowerpen, een gigantische kermis, optredens van de meest uiteenlopende groepen, keuringen van koeien, schapen, lama’s, paarden en een fancy fair waar je werkelijk alles kunt vinden. Helaas hadden we geen kaartjes voor een rodeo o.i.d. maar het was toch leuk om de western style eens op te snuiven.Ook de Calgary Tower was een bezoek waard. Het Glenbow museum vonden de kids wat minder maar een aantal zalen waren zeer leerzaam en interessant.

Calgary

Even iets anders tussendoor. Als je zoals wij, voor het eerst met een camper op weg gaat dan vraag je je van tevoren wel eens af of dat allemaal wel gaat lukken met zo'n groot vehicle op de weg en of het aansluiten op water, electriciteit en afvoer, ook wel "hookup" genaamd erg moeilijk is. Wel, in het begin is inderdaad erg wennen om ermee te rijden zeker omdat het een automaat is en natuurlijk ook heel anders aanvoelt dan een personenauto. Na een paar dagen ben je dat gewend en gaat het echter stukken beter en na een week weet je niet beter meer. En wat betreft het "hookuppen"" Het is werkelijk kinderspel. Kijk maar naar dit filmpje:

Hook up your RV? Kinderspel!

Het stadje Banff was eigenlijk niet interessant toen wij er waren. De hele hoofdstraat lag vanwege werkzaamheden helemaal open, wat niet echt fraaie plaatjes opleverde. Van het stadje dus geen videobeelden behalve dan vanaf Sulphur Mountain.

Maar in de directe omgeving is zoveel te zien en te beleven. Zoals de kabelbaan naar Sulphur Mountain vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Banff en omgeving, Verschillende wandelroutes zoals Bow River Trail en Fenland Trail, veel meren zoals Lake Minnewanka, Two Jack Lake,Vermillion Lakes en ga zo maar door. In deze omgeving kun je alleen al een vakantie doorbrengen.

 

Banff and surroundings

 

Als je Johnston Canyon wilt bezoeken(en sla deze absoluut niet over!) dan moet je vanuit Banff niet Highway 1 blijven volgen maar de Bow Valley Parkway opgaan. Een erg rustige weg waar je als je ’s morgens vroeg rijdt ook wild kunt zien zoals herten, elk,coyottes en zelfs wolven. Heb je de mogelijheid ga dan ook vroeg de wandeling maken door de Johnston Canyon. Je mist dan de drukte en is het er heerlijk rustig. Wij waren er rond 8 uur, het parkeerterrein was nog zo goed als leeg. Toen we 1,5 uur later terugkwamen stond het hele parkeerterrein vol! De wandeling door de Johnston Canyon is werkelijk fabuleus! Je loopt in ongeveer ¾ uur naar de upper falls. Onderweg kom je verschillende watervallen tegen en heb je prachtige uitzichten op het stromende water in de canyon.

De wandeling is goed te doen, hoewel sommige stukken toch wel wat klimmen betekent. Doe goede wandelschoenen aan en neem er de tijd voor en vooral: GENIET!

 

Johnston Canyon

 

Omdat er in het Kootenay NP een aantal bezienswaardigheden gesloten waren hebben we in dit park alleen de Paint pots bezocht. Verder trekkend hebben we natuurljk het door iedereen geroemde Lake Louise gezien. Maar als je in deze buurt komt, ga dan zeker naar Moraine Lake. Dit ligt zo mooi in The valley of the Ten Peaks en is zo mooi azuurblauw..... Wandel zeker de korte Moraine Rockpile Trail en aanschouw met open mond zoveel natuurschoon.

 

 

Paint Pots, Lake Louise and Moraine Lake

Yoho NP is aanzienlijk kleiner dan Banff NP en Jasper NP. Het is ook een stuk minder toeristisch maar zeker niet minder mooi! Ook hier zou je alleen al een vakantie kunnen doorbrengen om alle wandelingen te maken en bezienswaardigheden te ontdekken. wij hebben natuurlijk de Takakkaw Falls gezien van maar liefst 254m hoog!! Maar ook de machtige Kicking Horse River, Natural Bridge, Emerald Lake en de Wapta Falls. Allemaal zeer indrukwekkend. Kijk zelf maar!

Yoho National Park

The Icefields Parkway(Highway 93) is een van de mooiste bergwegen ter wereld en zeker de beroemdste in Canada. Over 230 km een aaneenschakeling van gletsjers, turkoiskleurige meren, bruisende watervallen en spitse bergtoppen. Honderden wandelroutes brengen je naar de prachtigste vergezichten. Werkelijk adembenemnd. Als je slechts een korte vakantie kan nemen en toch wat van Canada wil zien, neem dan deze weg als uitgangspunt en je zult een geweldige vakantie hebben! Niet voor niets hebben we hier twee filmpjes van gemaakt.

 

The Icefields Parkway Part 1

The Icefields Parkway Part 2

Maligne Canyon is ontstaan doordat de Maligne River gedurende 11000 jaar de kalkstenen rotsen heeft uitgesleten. Op sommige plaatsen is deze 50 meter diep en slechts 2 meter breed. Er loopt een goed wandelpad langs en in totaal liggen er 6 bruggen overheen vanwaar men in de diepte kan kijken.Maligne Lake is het grootste meer van de Canadese Rockies. Het is zo’n 22 km lang met aan het eind het wereldberoemde Spirit Island. Hierop staan de meest gefotografeerde bomen ter wereld op. Onze mening luidt dat het wel een mooi meer is maar zeker niet zo mooi als in vrijwel alle boeken wordt geschreven. Maar dat is persoonlijk natuurlijk.

Maligne Canyon and Maligne Lake

Het gebied tussen Jasper en Clearwater was voor ons niet zo heel bijzonder met uitzondering dan natuurlijk van de beren die we op dit stuk eigenlijk voor het eerst goed gezien hebben. En dat is toch wel een hele bijzondere ervaring vooral ook omdat we er al zo’n drie weken naar uitkeken.

Ook de river safari die we gedaan hebben was leuk maar iets meer wild......

 

 

Between Jasper and Clearwater

 

Toen we in Wells Gray Park waren hadden we een flinke dip in het weer. Eigenlijk voor het eerst sinds de flinke onweersbui in Wilcox Creek dus te klagen hadden we niet. Maar het maakte wel dat we van dit park veel minder gezien hebben dan oorspronkelijk de bedoeling was. Natuurlijk hebben we de prachtige Spahats Falls, Dawson Falls en Helmcken Falls niet gemist maar daar is het helaas bij gebleven.

 

Wells Gray Park

 

Toen ontdekt werd dat er in het noordlijker gelegen Barkerville veel goud lag werd er een “weg” aangelegd, de Cariboo Wagon Road . Omdat de afstand vanuit Port Douglas in die tijd veel te lang was om in 1 dag te rijden stonden er langs de weg hier en daar zogenaamde roadhouses. Hier hielden de postkoetsen halt om hun paarden en passagiers te laten rusten en nieuwe voorraden in te slaan voor de verdere reis.

Hat Creek Ranch was zo’n roadhouse en nu nog kunnen je zien en beleven hoe het er in die tijd aan toe ging. Alles is opgebouwd in de stijl van die tijd, je krijgt er een prachtige rondleiding met smeuige verhalen, een ritje in een originele postkoets hoort er ook bij, een tentoonstelling van de indianen vindt je er ook en als je genoeg tijd hebt kun je ook nog leren lassowerpen.....

Hat Creek ranch

Marble Canyon PP is een “klein” parkje waar je vooral van de rust kunnen genieten. Wij zijn niet in het park zelf geweest maar hebben wel al zwemmend genoten van het mooie Crown Lake en omgeving.

Duffey Lake Road, oftewel Highway 99 is een weg met mooie bergen en dalen. De uitzichten zijn adembenemend mooi en ook Duffey Lake ligt er heel mooi bij met op de achtergrond de Coast Mountains.

Marble Canyon PP and Duffey Lake road

Whistler is een hele toeristische plaats voor de wintersporters. Dit komt vooral omdat het op slechts 1,5 uur van Vancouver ligt. Ook nu nog lag er behoorlijk veel sneeuw op Whistler Mountain en hadden we een prachtig uitzicht vanaf deze berg op de omgeving. En ook de beer met 3 jongen en nog een jonge beer op minder dan 10 meter van ons vandaan was een hele ervaring.

Whistler Mountain

In het noorden van Vancouver ligt Grouse Mountain. Je kunt er naar toe met een kabelbaan en er was ons verteld dat je een prachtig uitzicht hebt over de stad en omgeving. Nou dat viel ons eigenlijk nogal tegen. Toch was het heel leuk om een aantal uren op de berg te vertoeven want alles staat er in het teken van de houthakkers oftwel The Lumberjacks. Behalve dat er overal verspreid prachtige met de kettingzaag vervaardigde houten beelden staan, was er ook een heuse Lumberjackshow.

En niet te vergeten, de twee weesgrizzly’s waren ook zeer indrukwekkend.

Grouse Mountain

De eerste grote “attractie” die we op Vancouver Island aandeden waren The Butchart Gardens. Een immense bloementuin waar we van tevoren veel mooie foto’s gezien hadden. Toch zijn we geen echte bloemenfanaten en de kids zagen het op voorhand ook niet zo zitten dus we dachten dat we er snel uitgekeken zouden zijn. Niets bleek minder waar! De overweldigende bloemenpracht, de inrichting en de verschillende soorten tuinen maakten dat we er een drietal uren hebben rondgewandeld. Dit was echt genieten en daar waren zelfs onze kids het mee eens.

The Butchart Gardens

Naar het noorden van Vancouver Island rijdend kom je op een gegeven moment langs Highway 4 het MacMillan Provincial Park tegen. Hier vindt je een van de laatste restanten van het oerbos dat eens het hele eiland bedekte. Er staan Douglassparren van 800 jaar oud, 3 meter in doorsnede en 75 meter hoog. Ook staan er enorme Cedars. Er staan grote varens, er hangt mos als sluiers aan de takken en enorme woudreuzen liggen er al jaren op de grond, geveld door een flinke storm in 1996.

Cathedral Grove

 

Aan de westzijde van Vancouver Island liggen de plaatsjes Ucluelet en Tofino. Van oorsprong waren deze dorpjes helemaal ingesteld op de walvisjacht. Nu leven ze nog steeds van de walvissen maar dan door het organiseren van whalewatch tours. Hierdoor zijn deze plaatsen enorm toeristisch geworden. Behalve walvissen zijn er ook prachtige wandelingen te maken die natuurlijk alles met het water te maken hebben. We hebben er twee gelopen; de Wild Pacific Trail en de South Beach Trail. Het was zeer de moeite waard. Kijk zelf maar.

Wild Pacific Trail and South Beach Trail

De kroon op onze vakantie zou een Whalewatch tour moeten worden. De vele folders, foto’s in allerlei boeken en op internetsites lieten walvissen zien in al hun pracht, opspringend uit het water of hun enorme staartvinnen tonend. Vanuit Tofino vertrokken we ’s morgens rond 10.00h vol spanning van wat we zouden gaan zien. Uiteraard kun je de natuur niet dwingen maar het resultaat was toch behoorlijk teleurstellend(zeker afgezet tegen de ±$240,- die we neertelden). Slechts één Humpback whale was er te zien en dan zeker nog zo’n tweehonderd meter van de boot verwijderd omdat ze verplicht zijn de nodige afstand te houden. Toch willen we laten zien hoe zo’n whalewatch tour er aan toe gaat en wat er nog meer te zien is. En als je héél goed kijkt.......

 

Tevens is dit het laatste filmpje dat we op onze site plaatsen. Het was erg veel werk maar ook heel leuk om te doen. We hopen dat jullie kijkers globaal een beeld hebben gekregen van hoe Canada er uit ziet en wat er te beleven valt. Misschien is jullie enthousiasme wel gewekt en wil je er ook naar toe? Nou het is zeker een aanrader!

Het zou erg leuk zijn als jullie als dank een reactie in ons gastenboek, positief of negatief zouden willen plaatsen.

Mocht je op zoek zijn naar videobeelden van een bepaald stukje Canada dan kun je via het gastenboek hier altijd om vragen. Als we er goed videomateriaal van hebben willen we dit zeker plaatsen.

Whalewatch tour

Omhoog